Парите или здравето: дилемата пред топ клубовете

Лионел Меси, Еден Азар, Луис Суарес, Диего Коща, Усман Дембеле… Марковите играчи на водещите отбори в Ла Лига започват новия сезон в лазарета. „Десетката” на Барса не изчака дори и една сутрин, за да получи контузия – падна още в първия си ден на тренировки с Барселона на лятното турне в САЩ. Азар – най-обещаващото емоции попълнение на Реал Мадрид, пропусна първия официален мач за сезона на тима на Зинедин Зидан срещу Селта във Виго. Коща изглеждаше възобновил старата си дружба с гола (стана топреализатор на Атлетико Мадрид в летните контроли), когато получи мускулен проблем в последния приятелски мач. Суарес и Дембеле се върнаха контузени от визитата на Барса срещу Атлетик Билбао. Жоао Феликс приключи с травма дербито с Хетафе, а във вторник от „Сантиаго Бернабеу” обявиха, че Браим Диас има бедрен проблем за втори път от началото на лятото – седми контузен от старта на подготовката насам при „белите”. Барса вече има петима с контузии, а Атлети – двама.

Предсезонната подготовка прояжда мускулите на футболистите. От общо седемте играчи с травми в двата мадридски гранда, само Марко Асенсио е със скъсани връзки. В Барселона има четирима с мускулни проблеми и само един – новото попълнение Нето, с фрактура. „Това е период от годината, в който футболистът е изложен на много висока вероятност от контузия, тъй като се връща от ваканция и рязко преминава от малко към голямо натоварване”, обяснява специалистът по спортна медицина и известен травматолог Рамон Кугат. Намесва се и Хуан Мануел Бофа от медицинския щаб на Манчестър Сити: „Всеки един случай е индивидуален, трудно е да се обобщава. Има обаче например играчи, които почиваха много малко след Мондиала в Русия, а после изкараха изнурителен сезон и след това направо заминаха за Копа Америка. Когато към това прибавите и обиколките по света за летните турнета… Турнетата са, по финансови причини, днес по-важни от това да се направи една нормална предсезонна подготовка.”

Заради доброто отношение от страна на компанията Revelant, Реал Мадрид отново отиде в САЩ на лятна обиколка, както стори в последните четири години. Старши треньорът Зинедин Зидан избра Монреал за начална точка на подготовката по съвет на своя нов кондиционен наставник – французина Дюпон, който замени италианеца Пинтус. От пристигането в Канада на 9 юли до последната контрола на 11 август „лос меренгес” минаха през осем града: Мадрид, Монреал, Хюстън, Лендоувър, Ню Джърси, Мюнхен, Залцбург и Рим. Навъртени на полети бяха общо 36 часа и 53 минути, за да се изиграят седем приятелски мача. Съперниците ли? Сред тях бяха Байерн (Мюнхен), Атлетико Мадрид, Арсенал и Тотнъм – далеч не разходка в парка. По пътя бе изгубен Асенсио – на практика за целия сезон с тежката коленна контузия, а и Азар отпадна за пет седмици. Преди това паднаха новите попълнения Лука Йович и Ферлан Менди, но Зидан, който се наложи да напусне лагера в Канада по лични причини, не се оплака гласно от наложеното му от клуба турне.

Ернесто Валверде – колегата му на пейката на вечния съперник Барселона – обаче не можа да сдържи гнева си пред медиите: „Турнето е важно за клуба във финансов и в социален план, но за отбора е много трудно… много километри и играчи, които не тренираха.” Барса и Мадрид вкараха в касите си по около 10 млн. евро като компенсация за тези грижи.

Подготовката на „лос асулграна” започна в базата им на 14 юли. Шест дни по-късно те заминаха за Токио, за да дадат старт на първата си обиколка, и се върнаха в Барселона за мача за трофея „Жоан Гампер”, след което поеха на нова експедиция – този път към САЩ. В неделя, 11 август, сиреч пет дни преди дебюта в новия сезон в Ла Лига на гости на Атлетик Билбао, се завърнаха в столицата на Каталуня. Навъртени в полети бяха 48 часа и 46 минути, във влакове – 3 часа и половина, и 51 минути в автобус. И се мина през три континента за изиграването на пет приятелски мача.

БИОЛОГИЧНИЯТ ЧАСОВНИК

„Първият ден на турне се губи в път. Цикълът после е: денят за подготовка на мача, денят на мача и денят за възстановяване от мача. Е, кога да тренира един футболист по време на турнетата?!”, възкликва Бофа, а Кугат допълва: „Дългите пътувания, смяната на континенти, мачовете в къс времеви интервал, смяната на часовите зони и липсата на сън правят много трудно приспособяването на биологичния часовник. Всичко това оказва влияние на футболиста – и в психологически план, и във физическата подготовка.”

Скъсилият ваканцията си Луис Суарес можа да тренира само пет дни преди турнето из САЩ, при това в средата на този период имаше мач за трофея „Гампер”. „Прекарваш целия ден в хотела без нищо за правене и без възможност да се подготвиш добре за сезона. Ние не просто направихме турне – направихме две турнета!”, жалва се един пожелал анонимност футболист на „лос асулграна”.

Атлетико от своя страна започна подготовката си първи от претендентите за титлата – на 4 юли. За да бъдат избегнати онези над 40 мускулни контузии на момчетата на Диего Симеоне от миналия сезон, кондиционният треньор Ортега отново свърши подготвителната си работа на традиционното място – Лос Анхелес де Сан Рафаел. На 22 юли отборът пое към САЩ и премина също през Мексико и Швеция. Навъртени на полети бяха 38 часа и 31 минути за шест приятелски мача. Атлети изгуби Диего Коща по средата на турнето, а Жоао Феликс усети натрупаната умора в дебюта си в Ла Лига и също го споходи травма.

„На големите отбори не им помага и това, че имат в съставите си множество национали”, обяснява кондиционният треньор на Атлетик – Хуан Ирибарен, който работи заедно с Хавиер Агирре навремето в Атлетико Мадрид. Петима от играчите на Барса играха на Копа Америка това лято (Меси, Суарес, Артур, Артуро Видал и заминалият си Филипе Коутиньо), както и петима от Реал Мадрид (Кубо, Валверде, Едер Милитао, Каземиро и Хамес Родригес), а имаше трима отсъстващи и от Атлетико – Хосе Хименес и Сантиаго Ариас на Копа Америка и Томас Партей на турнира за Купата на африканските нации.

„Знаете ли в кой момент се трупат най-много контузии в Премиър Лийг? По време на зимните празници, когато календарът е най-сгъстен”, пита се и сам си отговаря кондиционният треньор на ЦСКА (Москва) Паулино Гранеро. На своите 32 години Меси изигра през миналия сезон общо 62 мача за Барса и Аржентина, 33-годишният Луис Суарес – 61 за Барса и Уругвай. „До какво ниво на физически и умствен стрес докарваме футболиста? Невъзможно е да се играят по 70 мача годишно!”, отсича Гранеро, а Кугат го допълва: „Изследванията и моите 50 години опит в областта доказват, че има пряка взаимовръзка между натоварването и вероятността за контузия.”

Така че в крайна сметка клубовете сами избират – парите или здравето на своите най-ценни активи, от които се очаква да ги изведат до високите поставени спортни цели. Нещо от двете трябва да се жертва.

Хуан Иригойен, „Ел Паис”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти