Доклад в САЩ: От Русия подкупили ФИФА за домакинството на Мондиал 2018

Департаментът по правосъдието на САЩ публикува доклад, в който се твърди, че бивш президент на ФИФА е бил подкупен от руски олигарх, за да може Русия да спечели домакинството на Мондиал 2018.Именно Русия спечели гласуването, което се проведе през 2010 година, като другите кандидати бяха Англия, Белгия/Холандия и Испания/Португалия. По това време президент на световната футболна централа беше Сеп Блатер. Въпросният доклад, който е в размер на 430 страници, е изготвен с целта да се прегледа разследването на ФБР относно потенциалното руско вмешателство в изборите за президент на САЩ през 2016 година. Той включва детайли от предишен доклад, съставен от бившия британски разузнавателен агент Кристофър Стийл, който твърди, че руски олигарх е повлиял на процеса по избиране на домакин на Мондиал 2018.

“През юли 2011 година Стийл предаде доклад, в който е обобщен предполагаем разговор между руския президент Дмитри Медведев и тогавашния руски премиер Владимир Путин, в който според доклада Путин е признал, че руски олигарх е подкупил президента на ФИФА, за да може Русия да спечели правото да бъде домакин на Мондиал 2018. След това, през 2012 година, Стийл запозна ФБР с двама британски представители, разполагащи с информация, отнасяща се за предполагаемите усилия на Русия да подкупи ръководители на ФИФА. Преглеждането ни на кодирания файл на Стийл също така разкри, че Стийл е снабдил ФБР с доклад през юни 2015 година, в който е цитиран представител от Кремъла, признал, че оттам са подкупили ръководители на ФИФА с цел да се осигури домакинството на Мондиал 2018”, пише в доклада.

Тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер не е споменат в доклада. В момента той изтърпява 6-годишно наказание за одобряване на плащане в размер на 1,5 млн. евро до бившия президент на УЕФА Мишел Платини, който също е отстранен от спорта за 4 години.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти