Угризенията прогресивно обезценяват Неймар

Списъкът с 30-те номинирани за „Златната топка“ футболисти дава материал за купища журналистически текстове.

Може да се пише за това как последният победител – Лука Модрич – за втори път в историята на наградата не е номиниран на следващата година, което илюстрира резкия упадък на достигнал зенита си играч.

Може да се пише за това как Барселона има в списъка само вратаря си и Лионел Меси след спечелена титла в Ла Лига и полуфинал в Шампионската лига, което говори за липсата на блясък в играта на отбора.

Може да се пише за това как друг полуфиналист – Аякс, за сметка на това има цели четирима присъстващи сред номинираните: Матайс де Лихт, Френки де Йонг, Дони ван де Бек и Душан Тадич.

Може да се пише за това асът на финалиста в Шампионската лига Тотнъм – Хари Кейн, не е в листата.

Може да се пише за това как има само един бек сред 30-те финалисти – Трент Александър-Арнолд, все едно това е някакъв никакъв пост във футбола.

Може да се пише за това как няма нито един испанец сред номинираните. Както и италианец. Както и че има един-единствен германец – Марк-Андре тер Стеген, който дори е и смяна в своя национален отбор.

Може да се пише за това как най-много футболисти в крайната листа сред държавите излъчва Нидерландия – 5 от 30, или за това как можем да си отдъхнем облекчено, че измежду седемте номинирани от Ливърпул не е Дивок Ориги.

Няма обаче смисъл да избираме някоя от тези теми. Защото най-значимата от всички е само една: отсъствието на Неймар от финалния списък на 30-те кандидати за „Златната топка“.

В последния си сезон в Барселона бразилецът взе „Бронзовата топка“. В първия си в Пари Сен Жермен стана №12 в света. А днес, покрай купища контузии и наказания, вече не попада дори и сред 30-те най-добри играчи на континента. Той отиде в Париж, за да се доближи до бленуваната награда, а все повече се отдалечава от нея.

Да не би угризенията за напускането на Барса да са му дошли твърде много?

Чавиер Бош, „Мундо Депортиво“

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти