Има надежда, че маратонът на Белфаст ще се проведе през септември

Тазгодишният маратон на Белфаст по всяка вероятност ще се проведе на 20 септември. Това е новата предложена дата, след като събитието беше отложено заради пандемията от коронавирус.

Според разпоредбите в Ирландия може да се възобновят "близки физически спортове, на които зрителите биха могли да участват ограничено с прилагани мерки за социално дистанциране". Маратонът може да бъде съобразен с тези изисквания, тъй като зрителите ще бъдат разпределени по цялото трасе и ще бъдат поставени по подходящ начин.

Разбира се, трябва да има особено строг контрол в зоните за старт и финал.

Това би могло да се улесни и в старта на маратона, като спортистите биват освободени в серия вълни спрямо предишните им най-добри времена. При такъв сценарий, докато стартът може да отнеме един час или повече за завършване, бегачите ще бъдат разпределени на голямо разстояние.

Надеждата в средите по леката атлетика е, че активността може да започне през септември с началото на шосейни бягания.

От понеделник атлетическите клубове могат да се върнат към ограничена дейност в малки групи, където може да се поддържа социално дистанциране и където няма контакт.

"За нас е привилегия да бъдем един от първите спортове, които се връщат към клубната дейност. Продължаваме да планираме и подготвяме за състезания и събития от август нататък, при спазване на правителствените директиви", се казва в официално изявление на Ирландската атлетическа федерация.

 

 

 

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти