Звезда на фигурното пързаляне обвинена в безотговорно поведение спрямо ситуацията с коронавируса

Очевидно не за такъв край на сезона e мечтала Александра Трусова. 15-годишната руска фигуристка се оказа в центъра на скандал и се превърна в символ на безотговорното отношение към ситуацията с разпространението на коронавируса. Александра, нейните родители и двамата й братя са били евакуирани от Египет, за където заминали след анулирането на Световната купа в Монреал.След завръщането си в Москва спортистката каза на своите фенове, че е в карантина, но пропусна да спомене за скорошната си ваканция и коментарите по тази тема в профила й в “Инстаграм” веднага изчезнаха. Независимо от това пътуването на фигуристката до морето насред пандемията продължава да се обсъжда много активно- Хората са възмутени от поведението на Трусова и искат сериозни дисциплинарни мерки срещу нея. Има дори призиви за отстраняването и от руския национален отбор.Трусова вече не е със статут на фаворит в “Сборная”. След уникалните представяния и световни рекордни през есента тя загуби своята стабилност, започна да прави много грешки и в резултат бе победена ог основните си конкурентки в руския тим и в трите големи състезания. Така Световната купа в Монреал беше последният шанс да спаси не толкова успешния за нея сезон и да затвори устите на критиците. Но коронавирусът реши друго.

На 11 март организаторите обявиха отмяната на Световната купа заради епидемията от коронавирусна инфекция. В същия ден Световната здравна организация съобщи, че от огнище заразата вече се е превърнала в световна пандемия.

Въпреки предсрочния край на сезона фигуристките на Етери Тутберидзе продължават да тренират на пързалката в Хрустални до 21 март, когато в Москва влизал в сила ограничителни мерки за предотвратяване на разспространението на коронавируса. На 19 март Тутберидзе публикува снимка от тренировка, на която нейните възпитаници са с медицински маски. По-наблюдателните фенове обаче забелязват, че Трусова я няма, но причината за отсъствието на двукратната световен шампионка за девойки бе разкрита едва седмица и половина по-късно.

Оказва се, че Александра заедно с родителите си и двамата си братя заминава на почивка в Египет. Може би тя е щяла да успее да запази пътуването си в тайна, но по време на ваканцията им ситуацията с коронавируса в Русия се влошава и властите решават да преустановят полетите до и от други държави. Затова руснаците, които почиват в Египет, са спешно евакуирани в родината си чрез директни полети от Шарм ел-Шейх до Москва. На 26 март уебсайтът на руското посолство в Египет публикува списъци на пътници за хуманитарния полет от 27 март, в който фигурират имената на Александра Трусова, родителите й Вячеслав и Светлана, както и по-малките й братя Йгор и Иван.

Кога точно семейство Трусови е отишло в Египет, все още не се знае. Но със сигурност е било след на съобщението на СЗО, че заразата се е превърнала в пандемия. На 29 март Саша публикува видео обръщение към последователите си, в което казва, че е “като всички останали” и е поставена под карантина, продължава да тренира и се подготвя за училищните изпити за девети клас. Няма и дума за ситуацията със спешното завръщане от Египет. Освен това всички коментари по тази тема от нейната страница бяха изтрити моментално.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти