Звезда на фигурното пързаляне обвинена в безотговорно поведение спрямо ситуацията с коронавируса

Звезда на фигурното пързаляне обвинена в безотговорно поведение спрямо ситуацията с коронавируса

Очевидно не за такъв край на сезона e мечтала Александра Трусова. 15-годишната руска фигуристка се оказа в центъра на скандал и се превърна в символ на безотговорното отношение към ситуацията с разпространението на коронавируса. Александра, нейните родители и двамата й братя са били евакуирани от Египет, за където заминали след анулирането на Световната купа в Монреал.

След завръщането си в Москва спортистката каза на своите фенове, че е в карантина, но пропусна да спомене за скорошната си ваканция и коментарите по тази тема в профила й в “Инстаграм” веднага изчезнаха. Независимо от това пътуването на фигуристката до морето насред пандемията продължава да се обсъжда много активно- Хората са възмутени от поведението на Трусова и искат сериозни дисциплинарни мерки срещу нея. Има дори призиви за отстраняването и от руския национален отбор.

Трусова вече не е със статут на фаворит в “Сборная”. След уникалните представяния и световни рекордни през есента тя загуби своята стабилност, започна да прави много грешки и в резултат бе победена ог основните си конкурентки в руския тим и в трите големи състезания. Така Световната купа в Монреал беше последният шанс да спаси не толкова успешния за нея сезон и да затвори устите на критиците. Но коронавирусът реши друго.

На 11 март организаторите обявиха отмяната на Световната купа заради епидемията от коронавирусна инфекция. В същия ден Световната здравна организация съобщи, че от огнище заразата вече се е превърнала в световна пандемия.

Въпреки предсрочния край на сезона фигуристките на Етери Тутберидзе продължават да тренират на пързалката в Хрустални до 21 март, когато в Москва влизал в сила ограничителни мерки за предотвратяване на разспространението на коронавируса. На 19 март Тутберидзе публикува снимка от тренировка, на която нейните възпитаници са с медицински маски. По-наблюдателните фенове обаче забелязват, че Трусова я няма, но причината за отсъствието на двукратната световен шампионка за девойки бе разкрита едва седмица и половина по-късно.

Оказва се, че Александра заедно с родителите си и двамата си братя заминава на почивка в Египет. Може би тя е щяла да успее да запази пътуването си в тайна, но по време на ваканцията им ситуацията с коронавируса в Русия се влошава и властите решават да преустановят полетите до и от други държави. Затова руснаците, които почиват в Египет, са спешно евакуирани в родината си чрез директни полети от Шарм ел-Шейх до Москва. На 26 март уебсайтът на руското посолство в Египет публикува списъци на пътници за хуманитарния полет от 27 март, в който фигурират имената на Александра Трусова, родителите й Вячеслав и Светлана, както и по-малките й братя Йгор и Иван.

Кога точно семейство Трусови е отишло в Египет, все още не се знае. Но със сигурност е било след на съобщението на СЗО, че заразата се е превърнала в пандемия. На 29 март Саша публикува видео обръщение към последователите си, в което казва, че е “като всички останали” и е поставена под карантина, продължава да тренира и се подготвя за училищните изпити за девети клас. Няма и дума за ситуацията със спешното завръщане от Египет. Освен това всички коментари по тази тема от нейната страница бяха изтрити моментално.

Още от Зимни спортове

Виж всички