Лечков: ФБР беше най-тъжно, когато си тръгнахме от САЩ

Лечков: ФБР беше най-тъжно, когато си тръгнахме от САЩ

 

Христо Стоичков, Красимир Балъков, Наско Сираков, Борислав Михайлов, Трифон Иванов, Любослав Пенев, Петър Хубчев, Златко Янков, Ивайло Йорданов... Златното поколение се събира скоро в Сливен, за да целуне златната глава на Йордан Лечков, който на 9 юли навършва 42 г. А на следващия ден с бенефисен мач Пеневата чета ще отбележи 15-годишнината от епохалната победа с 2:1 над Германия в четвъртфинала на световното “САЩ '94”. Лечков е спретнал такава програма с футбол, тенис, джитбол и дори карти, че титаните на националния отбор май само шахмат няма да играят. Освен ако домакинът не строи гросмайсторите на българския футбол и пред дъската с черно-белите полета...

- Имаше един хит “Пак щесе срещнем след 10 години”... Сещате ли се?

- Сещам се за много хитове. Имаше и такива, които са писани специално за нас. Минаха вече не 10, а 15 г. и е добре да се съберем. "Пак да се срещнем", както се пее.

- Тогава накарахте хората да пеят. Забравена ли е сега еуфорията от 1994-та?

- Мисля, че не е и никога няма да бъде. Но мина време, идват нови поколения. 15-годишните например не помнят световното. Затова се надявям в Сливен да се получи хубав празник, ще се предава и по телевизиите. Вратите са широко отворени за медиите, ще дойде много публика.

- Празникът започва още на 9 юли, когато имате рожден ден...

- Така се случи. На 9-и всеки, който се чувства мой приятел, е поканен. Ще се съберем с отбора, ще пийнем по чашка ракия или винце. Ще играем тенис на комплекса “Спорт палас”, джитбол...

- Много рядко вашият отбор се е събирал в пълен състав. Сега ще има ли “контузени”?

- Надявам се не. Датата е подходяща, говорил съм с Пенев и Балъков... Дано се съберем всички.

- А как ще се разделите в два отбора за бенефисния мач? Едно време се приказваше, че има клики в националния...

- Какви клики? Може да сме имали някои кавги, но те са оставали заключени в съблекалнята. И сме излизали винаги като един отбор, като един юмрук. Много съперници са усетили, че той удря тежко. И боли.

- Имате ли необходимата подготовка за игра?

- За себе си гарантирам. Тренирам напоследък, и то здраво, няма да се излагаме. Ако ми падне хубава топка, Златко Янков да ми я центрира както срещу Германия, пак ще я вкарам.

- Изглеждате сигурен...

- Знаете ли, че аз имам повече голове с глава, отколкото с крака? Футболът затова е интересен, защото няма ситуация, която да се повтори. 1000 пъти да биеш, едва ли ще го направиш точно по същия начин.

- Как изкарахте рождения ден преди 15 години?

- Тогава бяхме в Америка месец и половина. Вечерта преди мача германците ги тресеше, а ние празнувахме. На другия ден играхме нелошо. И ги бихме.

- Каква е разликата между Лечков тогава и Лечков днес?

- Не знам... Мога да посоча приликата. Продължавам да говоря и да казвам каквото мисля, пък да става каквото ще. Сега съм уж по-улегнал, по-търпелив. Въпреки че и тогава се отличавах с олимпийско спокойствие. И днес съм такъв. Открит. То ние и тогава не се криехме. Прозрачни бяхме. Дори хората от ФБР, които ни пазеха повече от 30 дни, разбраха, че пием по някое питие, пушим по някоя цигара, ходим по нощни барове. И като си тръгнахме от Америка, на тези от ФБР им беше най-мъчно за нас.

- Националният отбор днес не е като преди 15 години за съжаление...

- Мнението си съм го казал и не искам да ставам банален. Преди 3 г. моите думи бяха посрещнати на нож едва ли не. Но както обикновено аз винаги излизам прав. Но тук не става въпрос за моята правда, нали?... Не съм си променил становището. Ако трябват разяснения, съм готов да ги внеса.

- Слушам ви...

- Може да ви звучи тривиално, но в националния отбор който и да е футболист трябва да дава всичко от себе си и да играе с желание за публиката. Аз така играех. И, слава Богу, съм знаел какво правя. Човек трябва да дава максимално по своето можене и с най-голямото желание. Така ми беше зададен един въпрос тогава и аз отговорих съвсем искрено. Не съм целил да обидя никого, но не искам и да се заблуждаваме. Желая на всички живот и здраве, добра кариера, максимално много пари да печелят. А оценките има кой да ги направи.

- Напоследък има сериозни критики към футболния съюз, където сте първи вицепрезидент, включително за избора на треньорско ръководство на националния отбор...

- Винаги една истина има две лица. Аз предлагам да се сравнява футболният съюз на Батето и след него. Колко промени са направени през тези три години и половина, какво се е случило? Ние не сме идеални. Сигурно от време на време има основания за критики, но нека да се гледа малко по-градивно и да се види какво е направено и осигурено. Касата беше на нула, когато дойдохме на власт. Сега сме осигурили всички национални гарнитури, има средства за подготовка, мачове, хотели. За голямо съжаление нямаме чак толкова много читави треньорски кадри. От тази гледна точка трябва да се засвидетелства доверие на хората, които са си заложили авторитета и името, за да вдигнем нивото на националния отбор. Някои смятат, че имаме шанс да се класираме на световно. Аз казвам, че нямаме никакъв шанс. Даже и да стигнем бараж, много ми е интересно как ще бием...

- Защо вашият “Сливен” реши да се раздели с най-добрите си футболисти?

- Започнахме работа през 2000 г., стигнахме до “А” група и се представихме нелошо в първия си сезон. Оправихме базата, развиваме футболистите. Ценим ги и им даваме възможности. Не се страхуваме да работим и да поемаме отговорности. Следващия сезон нашият отбор пак ще бъде силен.

- А защо предпочетохте да ги дадете на ЦСКА пред “Левски”?

- Водихме по-съществени и конкретни разговори с Митко Борисов и Иво Иванов въобще за евентуалните отношения между нас като партньори. И най-вече натежа футболното разбиране на Любо Пенев, че на практика взема гръбнака на един отбор - вратар, защитник, халф и нападател. И за момчетата е по-добре така.

- Как използвахте спечелените пари и слава?

- Аз мисля, че по най-добрия начин. Направил съм много инвестиции с честно спечелените си пари и за най-голяма моя радост не спират да ме проверяват и да ме подсещат, че всичко ми е наред. За което дължа едно “благодаря” на държавата.

АНГЕЛ ВИДЕНОВ, "ТРУД"

 

 

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти