Невероятен Григор Димитров отстъпи в три сета на Рафаел Надал

Невероятен Григор Димитров отстъпи в три сета на Рафаел Надал

Българският тенис талант Григор Димитров изигра невероятен мач срещу номер 1 в света Рафаел Надал. 17-годишният Димитров загуби с 5:7, 6:3, 2:6 за 2 часа и 26 минути, но демонстрира страхотни качества. Той не се притесни от голямото име и бе напълно равностоен в по-голяма част от мача. Шампионът от "Уимбълдън" и US Open при юношите показа, че притежава страхотна техника, като бе очевидно, че разполага с всички удари, за да стане един от най-добрите в света. Загубата от 22-годишния испанец бе и изключително ценен опит за таланта от Хасково, който стана първият българин, играл срещу настоящ номер 1 в света.

Срещата на българина, който в момента е 478-и в света, срещу шампиона от Откритото първенство на Австралия бе от втория кръг на турнира на твърди кортове в зала в Ротердам, който е с награден фонд 1,445 милиона евро. Димитров, който участва с "уайлд кард", напуска холандския град с 45 точки за световната ранглиста, с които има вероятност да влезе в топ 400, и 14 500 евро от наградния фонд. В първия кръг той постигна фантастична победа над 23-ия в света Томаш Бердих, като това бе първата победа за него в основна схема на турнир на ATP.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ФЕНОМЕНАЛНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ГРИГОР ДИМИТРОВ СРЕЩУ РАФАЕЛ НАДАЛ ВИЖТЕ ТУК!!! 

ВИДЕО ОТ МАЧА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Това бе четвъртият турнир на АTP, в който Григор участва. През миналия сезон той загуби от руснака Игор Андреев с 1:6, 3:6 в първия кръг в Хертогенбош през юни, а през октомври отпадна в първия кръг на квалификациите на Мастърса в Мадрид от французина Флоран Сера след 3:6, 3:6, а след това записа една победа на квалификациите на турнира в Базел преди да отпадне от Юлиан Райщер от Германия. От началото на сезона 17-годишният талант игра на три турнира с награден фонд 10 000 долара във Флорида, САЩ, като в първия отпадна на старта, във втория постигна една победа, а в третия игра на полуфиналите.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - РАФАЕЛ НАДАЛ 5:7, 6:3, 2:6

Григор се държа отлично на корта в началото на срещата, но естествено у него си личеше леко притеснение, както очевидна бе и класата на номер 1 в света Надал. Двубоят се игра при пълна зала, сред която и българска агитка със знамена. В публиката бяха и част от футболистите на Фейенорд, като между тях бяха холандските звезди Рой Макай и Джовани Ван Бронкхорст.

В първия гейм 17-годишният Димитров спаси една възможност за пробив, но при втората загуби сервис гейма си. Последва убедителен гейм за Надал и ново предизвикателство за българина, който спаси нов брейк пойнт преди да спечели първия си гейм след два отлични начални удара в края. Нервността на Григор се изрази в три двойни грешки в първите геймове. Той обаче записа и три аса, като взе и следващия гейм, в който сервираше за 2:3. 

 

В седмия гейм българският талант демонстрира част от качествата си и то в атакуващ план. Той спечели първото си дълго разиграване по великолепен начин, след като испанецът не успя да се справи с минаващия му удар и прати топката в мрежата. След това завърши гейма с прекрасен бекхенд. Преди това Григор трябваше да спасява шанс за пробив, дошъл след двойна грешка, малко след като българинът за първи път използва системата "Хоук Ай", но неуспешно. Димитров се спаси след отлична атака, но и малко късмет, тъй като след волето на Григор Надал стигна до топката и за малко не я вкара в корта.

Последва отличен период за българина, който очевидно заигра по-спокойно. Той поведе с 40:0 при сервис на Рафа, който допусна няколко грешки, а геймът започна с брилянтна къса топка на Григор. Четирикратният шампион от "Ролан Гарос" спаси първите три брейк пойнта на съперника си, но при четвъртия Димитров реализира пробив и изравни за 4:4, след което изигра фантастичен гейм за 5:4, в който сервисът му бе безупречен. В един момент от първия сет испанецът поиска медицинска помощ и му бе направена превръзка на крака, но очевидно не беше нещо сериозно.

 

След паузата Надал се концентрира, изравни резултата и успя да реализира решителен пробив за 5:6. При свой начален удар Григор не успя да се справи с две волета в началото, като при второто бе затруднен сериозно от отличния удар на съперника, стигна се до 0:40 и испанецът взе гейма. Талантът от Хасково не успя да се противопостави на кошмара на Роджър Федерер в следващия гейм, който отново бе спечелен на нула от Рафа и по този начин той сложи край на първия сет след 1 час и 1 минута игра.

За разлика от първия сет, във втория българинът спечели първия си сервис гейм, като го завърши с два аса. Последваха още два гейма, в които сервиращият без особени проблеми спечели подаването си. В този период Григор бе напълно равностоен на най-добрия тенисист в света.

Надал видя, че въобще няма да му е лесно срещу Димитров и реши да покаже някои от най-добрите си удари. Испанецът завърши четвъртия гейм след изключителна комбинация от форхенди. Григор обаче отговори подобаващо с гейм, в който изпълни изключителна къса топка и завърши с ас.

 

В шестия гейм българинът спечели и първото си оспорване на съдийско решение със системата "Ястребово око". Малко по-късно при начален удар на българина Рафа направи един от типичните фантастични минаващи удари, който заслужи и аплодисменти от страна на Димитров. Това обаче не попречи на 17-годишния талант да спечели гейма, като го завърши с приказно разиграване - отлична къса топка, която Надал по някакъв начин достигна, и воле след плонж.

След фантастичен минаващ удар с форхенд от движение Григор стигна до първата си възможност за пробив и се възползва от нея. След това той се справи с опита на световния номер 1 да се върне в сета. Рафа направи още един невероятен удар, но българинът отговори с отличен сервис и секунди по-късно спечели втория сет, който продължи около 40 минути.

Димитров започна да играе с все по-голяма увереност и демонстрира отлична физическа форма. В началото на третия сет двамата печелеха геймовете, в които сервираха. В петия гейм обаче Надал срещна сериозни затруднения. След страхотни форхенди българинът стигна до брейк пойнт. Съперникът му спаси след отлична атака, но последва изключителна демонстрация на техника от страна на Григор сред размяна на слайсове и нов шанс за пробив, с който номер 1 в света също успя да се справи, а след това стигна и до краен успех в гейма. Тук испанецът демонстрира емоции след успешните си отигравания, с което показа, че се е изнервил от развитието на срещата. 

В следващия гейм тенисистът от Майорка успя да реализира пробив, след като бе по-настоятелен. Последва много тежък гейм за испанеца, в който той трябваше да спасява два брейк пойнта. Рафа обаче се справи въпреки отличната игра на Гришо, който след един от ударите усети болка от нещо като разтежение. В края Димитров вече не удържа на финалния натиск на съперника и допусна още един пробив, като загуби сета с 2:6.

СТАТИСТИКА

Григор Димитров - Рафаел Надал

 5:7, 6:3, 2:6
(2 часа, 26 минути)

9 - Асове - 3
6 - Двойни грешки - 1
57% - Вкаран първи сервис - 61%
71% - Точки след първи сервис - 73%
48% - Точки след втори сервис - 67%
2 - Пробиви - 4
4 - Спасени точки за пробив - 7
81 - Общо спечелени точки - 95

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ФЕНОМЕНАЛНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ГРИГОР ДИМИТРОВ СРЕЩУ РАФАЕЛ НАДАЛ ВИЖТЕ ТУК!!! 

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти