Има светлинка в тунела за националния ни отбор, оптимист е Краси Балъков

Една от най-великите личности в историята на българския национален тим - Красимир Балъков, е оптимист за развитието на представителния ни отбор. От две десетилетия насам “лъвовете” не са били на голям форум и квалификациите за тях стават все по-трудни.

“От много време насам не сме били на европейско или световно. Аз сега влизам във форма и за идното американско лято (Мондиал 2026 в САЩ, Мексико и Канада - б.р.) може да вляза и да играя”, започна Бала шеговито в ефира на Sportal.bg.

Той е специален гост на Betano в Щутгарт покрай мача между Испания и Германия от ЕП.

“Има светлинка в тунела за идните квалификации на националния ни тим. Те ще са по-трудни от европейските, но ми се иска, с подкрепа и шанс, да се класираме за Световното след две години. Би било интересно след толкова години първото ни класиране да бъде в Америка, където през 1994 г. постигнахме толкова много”, пожела си бившият селекционер на “А” състава.

Балъков сподели и своето виждане за днешната реалност сред подрастващите в БГ футбола. “Винаги съм го казвал, че сега на младите не им е толкова лесно, колкото беше по нашето време. Сега има толкова много информация, всичко се променя бързо. В днешно време един млад човек трябва да бъде концентриран и постоянен, за да успее да достигне своите мечти и цели. Нужно е човек добре да си формира характера и манталитета. Необходими са и много тренировки - при това за продължително време, а не само година. Трябва да минат едно-две поколения, защото идващите отдолу вече ще са интегрирани към този нов тип живот. Трябва да имат и нужния талант. Иначе и аз съм правел много лишения, но не го усещах по този начин, защото обичах футбола и това не ми тежеше. Имах и талант”.

“Светлинката в тунела е там, защото млади футболисти като Илия Груев и Кирил Десподов тренират в добри клубове. По принцип каквато и да е ситуацията ни в България, винаги сме изкарвали 3-4 футболисти. Подмладяването в националния тим, което започна при Младен Кръстаич, сега беше продължено от Илиян Илиев, който направи най-доброто, като смеси стари и млади. Сега всичко е много добре и се надявам да продължим по този начин, за да имаме самочувствие за квалификациите за Световното първенство.”

“С Германия не можем да се сравняваме относно инфраструктурата. Но можем да се сравняме и с Република Северна Македония, Унгария, Полша, Хърватия, Албания, а едно време тези страни бяха несравними с нас. Там има огромни инвестиции в държавата, правят се такива стадиони. Ние осем пъти сме на избори и не мога да разбера какво толкова се делят, за да не направим едно правителство, което да оправи държавата. Трябва не 30%, а 80% да гласуваме и тогава при всички положения ще има правителство, което да изпълни желанията на народа. Моето желание е да видя у нас два-три топ стадиона като тези в Германия”.

В края Краси Балъков увери, че засега върви добре набирането на средства за издигането на паметник на Трифон Иванов във Велико Търново: “Досега имаме поне 20 000 лева. Парите ще бъдат събрани и да се надяваме, че догодина по това време паметникът ще бъде готов”.

ФИЛИП ДРУМЧЕВ и ИВАН ХРИСТОВ, специални пратеници на Sportal.bg в Германия

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички