Председателят на ШК Левски Васил Тончев предлага решение на кризата в българския шах

Председателят на ШК Левски Васил Тончев предлага решение на кризата в българския шах

Председателят на ШК Левски Васил Тончев смята, че обединението между двете федерации - лицензираната от Министерството на младежта и спорта БФШ 2022 и БСФШ, която е призната от ФИДЕ и ЕШФ, е решаващо за бъдещето на българския шахмат.

"В едната федерация всъщност са професионалистите – Антоанета Стефанова, Иван Чепаринов и т.н., а в другата са аматьорите, школите, клубовете, децата в страната. Национална федерация може да бъде, когато има симбиоза между двете направления. Тази връзка е прекъсната и разделението е много жестоко, въпреки изявленията им. Имаме най-талантливото поколение в българския шахмат при жените от 1928 година, но за съжаление сме на път да го разпилеем", каза с огорчение Васил Тончев при гостуването си в студиото на "Хоризонт до обед" на БНР.

Той предлага решение на проблема, което изглежда просто и логично.

"Едната федерация има международен лиценз, а другата – национален. Нека тази с международния да излъчи отбора за Олимпиадата в Будапеща, да го съгласува с другата, която да го внесе в ММС и да получи финансирането. Ако има разговор между двете федерации, проблемът се решава за два дни. Да имаш такъв отбор и да не изпратиш на Олимпиада е скандално", смята Тончев.

Надя Тончева завърши на седмо място на европейското първенство по шахмат за жени
Надя Тончева завърши на седмо място на европейското първенство по шахмат за жени

Той изрази разочарованието си, че нито една от двете шахматни федерации у нас не са поздравили дъщеря му Надя Тончева за успеха на Европейското първенство за жени в Родос през април. На гръцкия остров тя се представи най-добре от българките, като зае седмото място с равни точки с втората в класирането.

Следвай ни:

Още от Други спортове

Виж всички