Направиха репетиция с кораби по Сена за церемонията по откриване на Олимпиадата

Направиха репетиция с кораби по Сена за церемонията по откриване на Олимпиадата

Около 50 кораба ще посрещнат делегациите по време на церемонията за откриване на Олимпийските игри в Париж на река Сена, като в понеделник се състоя репетиция 39 дни преди старта на Игрите, предаде АФП.

Тази репетиция, която се проведе между мостовете на Остерлиц и Йена, трябваше да се проведе в началото на април, но бе отлагана два пъти заради големия дебит на реката, дължащ се на поройните валежи във френската столица през пролетта.

Първа репетиция се състоя още на 17 юли 2023 с 40 кораба. "Първото впечатление от първата тренировка е, че сме с няколко минути закъснение", заяви тогава по време на пресконференция директорът в Организационния комитет Тиери Ребул.

"Извадихме си изводите, продължаваме да се готвим и сме доволни от тайминга. Всеки кораб е точен почти до секунда", увери отново той. На корабите им трябват по 45 минути, за да осъществят пътуването си. Петдесет и пет кораба тръгнаха от моста Остерлиц към 6:30 сутринта, като движението по реката бе спряно заради тестовете.

"Тренираме върху тайминга, това опира най-вече до умението на корабите да се движат заедно, като всичко трябва да бъде спазени с делегациите до секунда", обясни Ребул.

Нов тест е насрочен за 24 юни, като този път ще бъде с всички 89 кораба.

"Дебитът на реката намаля бързо. Все още зависим от него, но сме много по-близо до условията, които са типични за месец юли", добави директорът.

Церемонията по откриването ще се състои на 26 юли в отсечка на Сена от 6 километра, като се очаква да бъде нещо невиждано, на което много държи държавата, организаторите и МОК.

Следвай ни:

Още от Други спортове

Виж всички