Весо Овчаров е първият човек скочил от Кула Снежанка със спийд крило и ски

Весо Овчаров е първият човек скочил от Кула Снежанка със спийд крило и ски

Рекордьорът по акробатичен парапланеризъм и Red Bull атлет Весо Овчаров е първият човек, който скоча от Кула Снежанка, Пампорово с “бързо крило” и се приземява успешно на ски.

Съоръжението е в експлоатация от 1978г., височината е 156м, а надморската височина 2000м. В горната част телевизионната кула има 2 пръстена, като Весо и екипът каскадьори от Disaster Arts Crew – Илко Илиев, Иво Каракашев и Георги Пелтеков изпълниха поредица от скокове от по-високата панорамна тераса, разкриваща 360 – градусова гледка към Родопите.

Идеята за осъществяването на проекта идва от екипа на Disaster Arts, които мечтаят да направят поредица от скокове от високи кули в България, позволяващи различен набор от каскади.

“За жалост, условията не позволиха да изпълним всичко, което бяхме замислили, но се надявам да се върнем скоро и да довършим проекта.”, казва Илко Илиев, професионален каскадьор, познат от филми като Джеймс Бонд: No time to die, Бързи и Яростни и др.

“Вятъра, мъглата и минусовите температури направиха заснемането изключително предизвикателно. В рамките на 5минути държане на камерата, ръцете ми се вкочаняваха”, казва Ивайло Дончев – единственият Red Bull фотограф в България.

Весо Овчаров споделя, че: “Най-екстремни бяха условията, които се оказаха изключително неблагоприятни, но когато екстремното е добре преценено, то се превръща в забавление. Уменията на екипа, дългогодишният опит и екипировката в случая бяха от огромно значение. Благодарение на малкото 8м2 крило и удобните многофункционални панталони Pants 4 Life , проектът беше изпълним. Ако трябваше да се използват обикновени седалки за летене, които силно ограничават движенията, то стънтът не би бил възможен.”

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!

Снимки: Red Bull Content Pool

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти