Сингапурче стана най-малкото дете, побеждавало гросмайстор

Сингапурче стана най-малкото дете, побеждавало гросмайстор

Осемгодишният играч от Сингапур Ашват Каушик стана най-младият шахматист в историята, побеждавал гросмайстор в класическия формат на играта.

Само месец по-рано Леонид Иванович от Сърбия стана първият играч под 9-годишна възраст, побеждавал гросмайстор - Авондер Лианг.

Сега вече спортът има нов рекордьор в това отношение, след като представителят на Сингапур на 8 години, 6 месеца и 11 дни надигра Ясек Стопа, чийто рейтинг е 2351 в chess.com. Самият Каушик е с рейтинг 1892, а вече може да се похвали и със световния рекорд.

През годините в шаха се е изградил престижен списък на състезатели с победи над гросмайстори преди навършване на десетгодишна възраст. Такъв е и сегашният номер 15 в света Нодирбек Абдусаторов, който през 2014-та на 9 години и 7 месеца побеждава Андрей Жигалко.

Ашват Каушик е роден в Индия, но от шест години вече живее с родителите си в Сингапур и представлява страната на различни турнири. През 2022-ра той спечели азиатската титла в три възрастови категории - под 8, под 7 и под 6-годишна възраст.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!

Снимка: Carleton Lim/Singapore Chess Federation

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти