Хазартната индустрия за спортни залагания в САЩ отчита рекордни приходи от $11 млрд. за 2023 година

Хазартната индустрия за спортни залагания в САЩ отчита рекордни приходи от $11 млрд. за 2023 година

След като стана ясно, че по време на Супербоул LVIII над 68 милиона американци са направили своите залози, сега излезе нова впечатляваща статистика в това отношение.

Според Американската гейминг асоциация за изминалата 2023 г. в САЩ са били похарчени 119.8 милиарда долара за спортни залози. Това са цели 28% повече спрямо залаганията за предходната 2022 година на територията на САЩ, което е абсолютен рекорд.

Но впечатляващата статистика не свършва тук. Аамериканската индустрия за спортни залагания продължава да се разраства, като достигна най-високата си точка, регистрирайки рекордните 10,92 милиарда долара приходи за 2023 г., според годишния доклад на Американската асоциация за игри.

Повече от успешната година за индустрията представлява ръст от 44,5% на годишна база спрямо 2022 г., която преди това беше рекордна. AGA отбелязва, че всички тези цифри са без щатите Аризона (ноември) и Кентъки (ноември и декември), отчитащи най-новите си данни.

Друг ключов фактор беше добавянето към пазара на пет нови легални щата за залагания – Кентъки, Мейн, Масачузетс, Небраска и Охайо – всички те стават онлайн през 2023 г. Охайо бързо се утвърди като огнище за спортни залагания, донасяйки 936,6 милиона долара, за да се класира като четвъртият най-добър щат в страната. Петте нови щата заедно са донесли 1,49 милиарда долара миналата година.

Близо 68 млн. американци ще залагат на Супербоул
Близо 68 млн. американци ще залагат на Супербоул

Междувременно Ню Йорк запази господството си на върха на класацията, като натрупа 1,697 милиарда долара приходи за 2023 г., докато Ню Джърси (1,007 милиарда долара) и Илинойс (1,002 милиарда долара) инкасираха за първи път по 1 милиард долара годишни приходи. Освен годишните числа, индустрията за спортни залагания също отчете рекордно тримесечие, като донесе приходи от $3,41 милиарда през четвъртото тримесечие на 2023 г. - 30,8% увеличение спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. и 19,6% увеличение спрямо рекорда, поставен през първото тримесечие на 2023 г.

През 2024 г. може да се очаква още една рекордна година, но индустрията е предпазлива от значителното забавяне на легализирането на щатите.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!

„Мисля, че по някакъв начин сме жертви на собствения си успех през последните пет години, тъй като сега имаме 38 щата плюс окръг Колумбия, които вече са предприели стъпка за легализиране и регулиране на спортните залагания, така че остават много по-малко очакващи щати", каза вицепрезидентът на AGA за връзки с правителството Крис Силке пред репортери във вторник.

„Някои от тях имат доста сериозни политически предизвикателства по отношение на въвеждането на самите спортни залагания. Когато погледнем картата, може да има потенциално два или три щата, които имат някаква активност и ще я прехвърлят в края на тази година. Може да има нула, което би било разочароващо, но точно там сме с напредъка който направихме през последните почти шест години."

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти