ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Световният боксов съвет се обоснова за правилата в женския бокс

Световният боксов съвет се обоснова за правилата в женския бокс

Световният боксов съвет (WBC) публикува в официалната си уеб страница отговор на бившата шампионка на организацията Аманда Серано. Родената в Пуерто Рико боксьорка обвини международната организация, че "отказва да приеме, че има равенство в спорта" и отказ "да еволюира" и освободи пояса в категория перо. Причината за това решение на боксьорката е, че WBC регулира единствено битки с рундове по две минути и не повече от десет рунда при дамите, докато при мъжете максималните рундове са дванадесет, а отделните части са по три минути. 

Световна шампионка по бокс се отказа от титла в знак на протест
Световна шампионка по бокс се отказа от титла в знак на протест

Ето как отговориха от WBC. 

"WBC вярва в правото на избор и затова избрахме да подкрепим женския бокс, когато никой друг не го правеше през 90-те. Ние използвахме нашата платформа, за да промотираме женския спорт и инициирахме първото световно първенство за жени през 2004-а. Избрахме да харчим пари, време, усилия, за да проведем медицински и научни проучвания, които да помогнат за създаването на специфични правила за жените в бокса. Въпреки казаното, в спорта понякога не става въпрос за свобода. Боксът изисква спазване на рамки за безопасност, правила и протекция. Правилата не са дискриминационни или сексистки. Те са базирани на наука, експертиза, честност и най-вече - безопасност. Мисията ни винаги е била да намалим риска за всеки, който стъпва в ринга. Това не е просто игра. WBC избра да удостои тези правила, принципи и ценности и ще продължи да води проучвания за женския бокс", написаха от боксовата организация.

Серано, която е шампионка на още четири боксови организации, доказа, че жените могат да се боксират 36 минути за една вечер. На 27-и октомври тя записа успех с единодушно съдийско решение след 12 рунда битка с Данила Рамос. Поясът на WBC не беше заложен в сблъсъка.

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти