Слав Киров и Деница Мирчева са новите държавни шампиони по скално катерене

Слав Киров и Деница Мирчева са новите държавни шампиони по скално катерене

На 23 и 24 септември се проведе традиционната Катерачна среща, която определи шампионите в скалното катерене. Тази година тя беше на скалите край село Брезе, община Своге. Участваха близо 70 катерачи от различни алпийски клубове в страната, представители на националния отбор, както и чужденци, дошли да се катерят в България.

Седмица по-рано победителят при мъжете - 18-годишният Слав Киров, както и неговият брат Боян Киров, на 16 години, станаха европейски бронзови медалисти при юношите в комбинираната дисциплина. На скалите край Брезе двамата предложиха на публиката зрелищно катерене и показаха, че многото години тренировки, от ранна детска възраст, все пак имат значение.

Деница Мирчева, която стана първа при жените, пък е пътешественик и секретар на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. Тя обаче показа много добра форма и успя да натрупа повече точки от по-младите състезателки.

Най-младият участник беше 12-годишният Лъчезар Чохаджиев от КАК “Тренелариум”, а най-възрастният - 64-годишният алпинист Николай Петков от АК “Планинец”. За срещата пристигнаха и някои от ветераните-катерачи, като Анастас Абаджиев, който започва да се занимава с този спорт през 80-те години на миналия век и след дълго пребиваване в чужбина се завръща отново у нас, като вече се катери със своя пораснал син Филип. Участваха и двама от треньорите на националния отбор - Васил Киров и Георги Пенев. За да заснеме събитието, от Пловдив пристигна екстремният фотограф (и също катерач) Владимир Пеков.

И тази година, както за всяко предишно издание на Катерачната среща, бяха разработени изцяло нови сектори с маршрути, в което участваха катерачи от конкуриращи се клубове, отдадени на идеята да развиват катеренето в България, за да може повече хора да се докоснат до красотата на скалите и този спорт.

Организатори са Българската федерация по катерене и алпинизъм и специализираният сайт за катерене Climbingguidebg.com.

Снимки: Владимир Пеков

Последвайте канала ни в

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти