ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Нургюл Салимова: Изпуснах много шансове на финала, но играх достойно

Шахматната ни сензация Нургюл Салимова, която стана втора на Световната купа в Баку (Азербайджан), заяви, че подкрепата и обичта на хората са я заредили с много положителна енергия.

"Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи за мен. В Баку бях от 28 юли до 22 август. Успях да спечеля шест мач, сред които победих бившата световна шампионка на рапид и блиц Анна Музичук на полуфинала. На финала изпуснах доста шансове срещу гросмайстор Александра Горячкина. Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх много достойно. Играта ми бе достойна за финал, може би опитът не бе достатъчен, но аз съм много горда с постигнатото", каза Салимова на пресконференция днес.

"Усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят, благодаря за което. Това ме зареди с много положителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценен и че хората ме обичат.

"С това си класиране успях да придобия право да участвам в турнира на претендентките, който ще се състои в Торонто през месец април 2024. Целта на турнира е да бъде определен противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много сериозна подготовка, разбира се, но това правя от детството си, това е мечтата ми. Радвам се, че съм успешна засега", добави Нургюл.

Салимова сподели още, че някои от съперничките й имат огромни щабове, но тя няма претенции за личен готвач.

"Някои от състезателките имат огромни щабове от треньори, психолози. Работи се и за физическата им подготовка. В някои абсурдни случаи може да става въпрос дори за готвачи, но аз нямам такива претенции", каза тя.

Треньорът й Живко Жеков пък заяви, че ще се опитат да разширят екипа от специалисти зад Нургюл, но това зависело най-вече от финансовите средства, с които ще разполагат.

"Горе-долу имаме представа какво трябва да включва един щаб. Шахматът е стар спорт, има натрупани много опит и традиции. Естествено, ще се опитаме да осигурим цялостната и комплексна подготовка за турнира на претендентките. Доколко ще можем да попълним целия екип зависи от финансовите средства, които ще можем да акумулираме. На практика подготовката започва от утре", каза той.

"Надявам се това представяне на Нургюл да даде силен тласък на детския шахмат и той да се развива в училищата и в клубовете. Вчера ми казаха, че в Бургас (откъдето е Жеков - бел. р.) няма места в клубовете от желаещи да играят шах. Вярвам, че предстоят добри години за българския шахмат, защото това класиране ще стимулира и правителство, и държавни организации, и спонсори", заяви Жеков.

"В момента усещам, че всичко е някак различно след този мой успех. Самата аз се чувствам по-уверена от шахматна гледна точка. Видях, че не съм толкова далеч от най-добрите в света. Аз тренирам всеки ден, така че в това отношение подготовката ми няма да се промени. Може би ще ми трябват допълнителни треньори, защото възможност като тази не се появява всеки ден. Продължавам още по-уверено напред", обясни още Салимова.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички