Международната федерация по гребане позволи на руските и беларуски спортисти да участват в състезания с неутрален статут

Международната федерация по гребане позволи на руските и беларуски спортисти да участват в състезания с неутрален статут

Изпълнителният комитет на Международната федерация по гребане (World Rowing) позволи на руските и беларуски спортисти да участват в международни състезания с неутрален статут, съобщиха от централата.

"Изпълкомът на Световното гребане реши да позволи на ограничен брой спортисти, притежаващи руски или беларуски паспорт, да се състезават като индивидуални неутрални състезатели в ограничен брой класове лодки на предстоящото Световно първенство. Допустимостта на спортистите ще се определя от редица критерии, включително проверки на биографични данни, за да се гарантира, че те не са съпричастни към военните действия в Украйна, както и при засилен антидопингов контрол", се казва в изявление на федерацията.

Спортистите ще бъдат допуснати до състезанията на принципа на "абсолютна неутралност", включително без знамена, химн, екипи и емблеми. Тези, които са свързани с военните или които публично са подкрепили специална военна операция, ще бъдат изключени от турнирите.

Руските и беларуски спортисти ще могат да участват на Световното първенство по гребане в Белград (Сърбия), на Световното първенство по гребане за младежи в Пловдив (България), на Световното първенство по гребане до 19 години в Париж (Франция) и на Световното първенство по крайбрежно гребане в Барлета (Италия).

На 2 март 2022 година Световното гребане реши да отстрани руските и беларуски спортисти от участие в международни турнири, следвайки препоръката на Международния олимпийски комитет (МОК) поради ситуацията около Русия и Украйна.

Световното първенство по гребане ще се проведе в Белград от 3 до 10 септември и ще бъде квалификация за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти