Над 150 участници от 15 държави застават на старт на Световната купа по кану-каяк маратон край Русе

Над 150 участници от 15 държави застават на старт на Световната купа по кану-каяк маратон край Русе

Повече от 150 участници от 15 държави ще се включат в Световната купа по кану-каяк маратон край Русе. Надпреварата ще се състои на 3-4 юни тази година на езерото в лесопарка "Липник", съобщи кметът на града Пенчо Милков.

Надпреварата се организира от Община Русе, Българската федерация по кану-каяк и Световната кану-каяк федерация.

Сред състезателите ще бъдат Мануел Гаридо (Испания), Мартон Ковер (Унгария), Анди Биркит (Република Южна Африка), Мадс Педерсен (Дания) и Матю Фин (Република Южна Африка). При жените се очаква представянето на Ванда Кисли (Унгария) и Людмила Бабак (Украйна).

"Чакаме с нетърпение състезанието. Езерото е невероятно и отлично за провеждане на подобно състезание", каза Рууд  Хайселар - отговорник за дисциплината "кану-каяк маратон" в Международната кану-каяк федерация. По думите му в Русе той е срещнал много ентусиазирани хора.

"Езерото и районът са изцяло преобразени, за което благодаря на ръководството на общината. Всичко ще бъде на световно ниво. Изградените временни съоръжения отговарят на всички изисквания", заяви Евелина Петрова - изпълнителен директор на Българската федерация по кану-каяк.

Президентът на русенския спортен клуб по кану-каяк "Локомотив" Евгени Недев съобщи, че петима състезатели от клуба ще се включат в състезанието.

Официалното откриване на събитието ще се състои утре вечер в центъра на Русе. Тогава ще има и дефиле на състезателите.

Евелина Петрова каза още, че идеята е Русе да се превърне в център за неолимпийски спортове по кану-каяк. Тя информира, че догодина на езерото в лесопарка "Липник" ще се състои държавен шампионат по кану-каяк в спринта.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти