Парламентът на Латвия обяви понеделник за празник след историческия бронз на Световното по хокей

Парламентът на Латвия обяви понеделник за празник след историческия бронз на Световното по хокей

Парламентът на Латвия обяви понеделник за неработен ден, след като националният отбор по хокей на лед на страната спечели бронзовите медали на Световното първенство, което е най-големият успех до момента, обяви "Ройтерс". Депутатите се събраха в полунощ в неделя, за да обяват понеделника за празник.

Латвия, чийто национален спорт е хокеят, беше единият от двата домакина на Световното първенство, заедно с Финландия. Латвийският отбор спечели третото място след победа над тима на САЩ с 4:3 след продължения. Шампион на турнира стана отборът на Канада, а втори остана този на Германия.

Самолетът, с който се прибра отборът от Финландия, където се проведе финалната фаза на турнира, мина ниско над столицата Рига за радост на хилядите фенове, които се събраха, за да поздравят спортистите.

Новината за празника бе съобщена от усмихната членка на парламента, чието лице е било боядисано в цветовете на знамето на националния флаг - червено и бяло. Новината пред4извика овациите на абсолютно всички депутати.

Съдът, университети и училищата бяха затворени в понеделник, но изпитите за влизане във висшите училища не бяха отменени.

Президентът на латвийската камара на търговията и индустрията Айгарс Ростовскис заяви пред местната телевизия LSM, че това решение "ще създаде хаос за мнозина".

Няколко болници решиха да работят и да не спират прегледите.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти