Олимпийското таекуондо с първо отборно състезание в България

Олимпийското таекуондо с първо отборно състезание в България

Посолството на Република Корея, Националната спортна академия "Васил Левски" и Българска Федерация по олимпийско таекуондо организират за първи път в България отборното първенство. Надпреварата ще се проведе на 17 декември в баскетболната зала на НСА от 9.00 часа.

"Таекуондото е един от най-динамично развиващите се спортове и то не само в световен мащаб, но и в България. За добро или за лошо, ние сме супер инициативни. Идеята за такъв тип турнир не е от сега. Просто сега "узря" моментът, в който да я реализираме. Намерихме подкрепа от много институции - посолството на Република Корея, Националната спортна академия "Васил Левски", Българската федерация по таекуондо, така че приехме да осъществим подобен род състезание", каза Димитър Аврамов, преподавател в НСА и организатор на турнира.

Той добави, че с тази надпревара се открива възможността за един отборен спорт, в който е важен не само един състезател.

"Така ще се получи турнир, в който отборният дух ще бъде този, които ще води към победа. Ще бъде нещо ново и нетрадиционно. Провеждали сме такива демонстративни срещи два или три пъти. Да проведем цяло състезание е голямо предизвикателство", допълни Аврамов.

Надпреварата е за възрастови групи кадети, юноши, девойки, мъже и жени. Отборите във всяка възрастова група ще бъдат по шест. Всеки тим ще бъде съставен от по трима състезатели.

"Ще се вземе под внимание общото тегло на състезателите във всеки отбор. Първенството ще се проведе в две части. В първото полувреме всеки ще играе срещу всеки с рунд с продължителност 1 минута – състезател едно от синия тим срещу състезател едно от червения и т.н. Във второто полувреме се играе всеки срещу всеки с единственото условие състезателят да издържи 20 секунди срещу противника си. Изключително атрактивно е. Световната федерация провежда отборното Световно първенство на този принцип. Просто е екшън през цялото време и наистина е удоволствие да се наблюдава нещо подобно. Крайният сpок за подаване на заявки е 12 декември, а записването става чрез Google форма",  разясни Димитър Аврамов.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти