60 танцови двойки от 33 държави ще участват на Световното първенство по стандартни танци за юноши старша възраст в София

60 танцови двойки от 33 държави ще участват на Световното първенство по стандартни танци за юноши старша възраст в София

60 танцови двойки от 33 държави ще участват на Световното първенство по стандартни танци за юноши старша възраст, което ще се проведе в зала "Левски София" на 10 и 11 декември, обявиха организаторите от БФ Спортни танци на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. България ще бъде представена от две двойки - Алекс Костадинов и Ивелина Карчева от клуб по спортни танци "Поморие" и Борислав Атанасов и Румяна Хаджиева от Пловдив.

България за първи път в историята организира Световно първенство по спортни танци.

Алекс Костадинов и Ивелина Карчева спечелиха сребърен медал от открития шампионат на Германия в конкуренцията на 93 двойки, което е най-доброто постижение на българска двойка в последните години.

Международно жури, номинирано от Световната федерация, ще оценява изпълнението на двойките. Съдии от над 25 държави ще работят на турнира. България ще бъде представена от известния в миналото състезател Салваторе Тодаро.

"Идеята да кандидатстваме за това първенство се роди през миналата година след участието на Алекс и Ивелина на такъв шампионат в Израел. Тогава те достигнаха до полуфиналите, вдигнаха високо лентата и сега се надяваме да вземем златните медали", каза Явор Вълчев, треньор на представителната двойка за световното първенство, международен съдия най-висока категория, многократен шампион на България, финалист на световна и европейска купа по стандартни танци, главен организатор на световното първенство.

На пресконференцията присъства и Христина Лалова, съорганизатор на Световното първенство, национален съдия най-висока категория по спортни танци.

Официалното откриване ще бъде в събота от 19.00 часа и ще включва шоу "Парад на знамената", както и брейк изпълнение от федерацията по брейк. Очакват се и други изненади, които организаторите засега не искат да разкриват.

В София ще пристигнат двойки от Япония, САЩ, Канада, Казахстан, Франция, Италия, Германия, Полша, Литва, Латвия, Израел, Хонконг, Румъния, Турция, Гърция, Португалия, Република Северна Македония, България и други.

Паралелно ще се състои международен турнир за стандартни и латиноамерикански танци за всички възрастови групи, в който ще участват на 500 състезатели.

Билети се продават в мрежата на Eventim и на място в залата.

Алекс Костадинов и Ивелина Карчева са партньори от три години, а от последните 12 месеца са решили да се концентрират само в стандартните танци.

"Ние винаги се целим във възможно най-доброто - в златните медали. Доста добре сме подготвени и досега не сме срещали пречки относно конкуренцията. Проблемите с финансирането не могат да ме откажат от спорта", каза 15-годишният Алекс Костадинов, чийто любим танц е фокстрот.

"Харесва ми да тренирам спортни танци. От гледна точка на финансирането е доста трудно, но това не би ме отказало", заяви 14 годината Карчева, която добави, че най-много харесва да танцува английски валс.

За Световното първенство в София тя ще бъде с две нови рокли, които са ушити в България.

Явор Вълчев разкри, че му е било много трудно да намери спонсори за първенството, като единствено са се отзовали от Столична община.

"В организацията не намерихме никаква подкрепа. Единствено Столична община се опитаха да ни помогнат. Благодаря на г-жа Йорданка Фандъкова. Някакси имам усещането, че организирам това първенство сам и само заради Алекс и Ивелина", заяви Вълчев.

Организаторите призоваха всички любители на спорта да бъдат в зала "Левски София", за да подкрепят състезателите.

Още от Други спортове

Виж всички