Гледай на живо

Франция - Полша

Собственикът на Херта иска да се раздели с клуба, но поставената цена е прекалено висока

Бизнесменът Ларс Виндхорст явно вече няма никакво желание да инвестира в Херта и е нормално да иска да продаде дела си в клуба, но на поставената от него цена е практически невъзможно да се случи сделка. Това каза пред ДПА германският икономист професор Хенинг Цулх, преподавател във Висшето училище по мениджмънт в Лайпциг

"Без значение от това, което се е случило, двете страни (ръководството на Херта и Ларс Виндхорст) трябва да си сътрудничат, за да преодолеят тази криза. Интерес към акциите на Херта не липсва, но никой няма да плати исканата цена за 64 процента от капитала на клуба, без да може да получи мажоритарен контрол върху него", каза Цулх. 

Законът в Германия забранява на клубовете в Бундеслигата да имат един мажоритарен собственик, като това се дължи на правилото за 50%+1 акция. Виндхорст започва да налива средства в Херта през 2019 година с идеята да превърне клуба във фактор на германската и европейската сцена, като до момента е инвестирал 374 милиона евро чрез компанията си Тенор.

 В последните месеци обаче отношенията между него и останалата част от ръководството се разрушиха напълно, като дори и оставката на президента Вернер Гегенбауер не помогна за разрешаването им. Настоящият президент Кай Бернщайн дори започна разследване срещу Виндхорст за ролята му за отстраняването на Гегенбауер. По тази причина Виндхорст обяви, че е готов да продаде дела си в клуба, но според Цулх няма кой да му предложи 374 милиона евро. 

Според икономистът предстоят трудни периоди за Херта, а губещи от това ще бъдат както Виндхорст, така и клубът. "Не знам как Херта ще осъществява плащанията си без парите на Виндхорст. Цената на акциите трябва да бъде преосмислена, а публичната война в ръководството да бъде прекратена. Никой инвеститор няма да влезе в клуба, ако не вярва в неговия позитивен спортен имидж и сигурното му финансово бъдеще", завърши Цулх.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти