Валуев обвини САЩ за изключването на руски спортисти от състезанията

Валуев обвини САЩ за изключването на руски спортисти от състезанията

Бившият световен шампион по бокс в тежка категория, а сега депутат от Държавната дума Николай Валуев говори за допускането на руски и беларуски боксьори до международни състезания. Техните права бяха възстановени на 5 октомври от борда на директорите на Международната боксова асоциация (IBA).

„Ще повлияе ли решението на Международната боксова асоциация по някакъв начин на други международни спортни федерации (асоциации) ?

На международните федерации, където ръководството гледа в устата на политици-русофоби, по всякакъв начин. Просто те кара да мислиш. Днес хегемонът върти световния спорт в името на политиката си.

Докато хегемонът (САЩ) е начело, нещо подобно в бокса ще бъде рядкост.

Принципите, адекватността и верността към спортните принципи не са в важни за длъжностните лица в световния спорт днес“, написа Валуев в социалните мрежи.

През декември 2011 г. на руските парламентарни избори Валуев става член на Държавната дума чрез партията "Единна Русия". На 17 декември 2012 г. Валуев подкрепи закона в руския парламент, забраняващ осиновяването на руски сираци от граждани на САЩ.

След решението на МОК да отстрани Русия от участие в Олимпиадата под нейния флаг поради допинг скандала, спонсориран от руската държава, Валуев каза, че Русия трябва да отиде на Олимпиадата и „да разкъса всички, напук на тези копелета, които искат да убият спорта на Русия”.

mma.bg

Още от Бойни спортове

Виж всички