Международната федерация по плувни спортове ще промени името и логото си

Международната федерация по плувни спортове ще промени името и логото си

Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) на предстоящия конгрес планира да одобри ново име и лого на организацията. Това заяви президентът на ФИНА Хюсеин Ал-Мусалам на заседание на Техническата комисия по артистично плуване.

"Както всички знаете, ФИНА преминава през големи реформи и на следващия извънреден конгрес в Мелбърн ще има ново име, лого и устав. Надявам се, че тези промени ще помогнат за развитието на плувните спортове“, каза Хюсеин Ал- Мусалам.

Конгресът на FINA се очаква да се проведе през декември по време на Световното първенство в малък басейн в Мелбърн. Първоначално турнирът трябваше да се проведе в Казан, Русия, но беше преместен в Австралия заради събитията в Украйна.

На техническата комисия по артистично плуване бе одобрено и предложението за участие на мъже в отборните състезания. Промените в правилника бяха приети с огромно мнозинство - от 95 делегати само 1 се изказа против.

Благодарение на приетите изменения мъжете получиха право да участват в отборни състезания, докато преди можеха да стартират само в смесени дуети. Присъствието на мъже в отборните надпревари няма да е задължително.

Новите правила за артистично плуване влизат в сила от 1 януари 2023 година. 

По време на конгреса делегатите направиха и промени в правилника за съдийство на състезанията по артистично плуване.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти