Илиана Раева: На Световното в София само България от основните претенденти успя да вземе две олимпийски квоти

Илиана Раева: На Световното в София само България от основните претенденти успя да вземе две олимпийски квоти

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че Световното първенство в София, което завърши на 18 септември, в било много успешно за българските състезателки.

Ансамбълът завоюва две златни отличия пред родна публика, а Стилияна Николова взе бронз в многобоя и три сребърни отличия на финалите на отделните уреди. България спечели и две квоти за олимпийските игри в Париж 2024.

"Равносметката е едно много успешно Световно първенство, в което само България от основните претенденти успя да завоюва две квоти. Силна игра на ансамбъла, който даде сериозна заявка за Олимпиадата в Париж 2024 и борбена Стилияна, която откри пред мен едно много важно свое качество, а именно мобилизация и концентрация при екстремна ситуация. Казвам екстремна, защото след отпадането на Боряна Калейн цялата тежест за спечелване на квотата падна върху нея. И тя успя и се справи!", каза Раева в интервю за фейсбук страницата на БФХГ.

"В София видях различна гимнастика. Имаме нов правилник, с който, според мен, значително по-добре са се справили ансамблите. Не съм удовлетворена с това, което показаха индивидуалистките. На техния фон Боряна Калейн щеше да се отличи много рязко. Може би Веденеева трябва да отлича, както и бухалките и обръча на Стилияна. С най-добри чувства съм към София Рафаели и Дария Валфоломеев, но лично аз не съм впечатлена по отношение артистичността им. В същото време, показаха трудна гимнастика, което им донесе тези резултати. Но независимо от анализа и влиянието на оценката за трудност, България ще продължи да се бори за оценката за артистичност, защото в допълнение към трудността този компонент ще открои гимнастичката и ще се получи Боряна Калейн. Да, конкуренцията става много интересна. И мисля, че ще продължава да става. Начело имаме един отличен водач в лицето на Ноха Абу Шабана", добави Илиана Раева.

Според нея, работата в екип е основното за успехите на българска художествена гимнастика през последните десет години.

"Основната "вина" за постигането на всичките успехи и най-вече за най-големия успех - олимпийската титла, е синхронът в работата на екипа ни. Още в началото на тези десет последни години сведох до минимум интриганството, клюките и махленството, които са пагубни при преследване на високи цели. Не, че ги няма изобщо. Няма как да ги няма, но не им позволявам да се изявяват и да пречат на работата. Не им давам гласност и поле за изява. Интересуват ме само успехите и това хората, от които зависят те да са щастливи и работоспособни. Пазя много читавите си треньори, състезателите, екипите им и хората, които работят във федерацията. Щит съм за всички. Но в същото време изисквам основно резултати. Анализирам с треньорите след големите състезания, както нашите момичета, така и съперниците ни. Не мислете, че няма подводни камъни. Има, разбира се! Но имам огромен опит, който много ми помага при работа с много хора. В тези 10 години съм имала проблеми от различно естество, но никога не си позволих да им дам гласност. Справях се къде по-лесно, къде по-трудно, но го оставях за моя сметка. Не харесвам ролята на жертва, с която хората търсят съчувствие и фалшиви аплодисменти. От няколко години основно ме интересуват аплодисментите на Съдбата. Ако вървя по правия път ги имам и съм най-щастливият човек. Като кривна, Съдбата ме отрезвява бързо. Това е моят критерий за правилна работа, не за успешна. Защото може да е успешна, но да не е правилна. . .  За мен успехът не е само златните олимпийски медали, а щастието в душите на "диамантите". Това беше моята битка за успех. Успелите състезатели и треньори да са щастливи след успеха. И да! Щастлива съм, че успях да постигна най-големият успех в гимнастиката, а състезателките да продължават да искат да играят, да са близко до мен и всеки път да виждам безмерното щастие в очите им. Това е моята професионална философия", коментира Раева.

Тя разкри и състоянието на Боряна Калейн в момента, която не участва на Световното първенство заради здравословни проблеми.

"Боряна вече е добре. Няма проблем със здравето. Сега се възстановява. Лекарите не са категорични, но смятат, че може да е вирус, съчетан с постковид и висока температура. Най-важното е, че няма усложнения и е добре. Тепърва с нея и треньорите ще говорим за бъдещето ѝ", заяви президентът на БФХГ.

"Предстои ни пак същото. Работа! Аз няма да се откажа от това да имаме нормална база за тренировки. Ние заслужаваме това! Много мечтая да имаме нормални условия за работа. В момента нямаме. Не знам какви успехи още трябва да постигаме, за да ни обърнат внимание и да ни построят разширението на залата, за която четири години ходих от институция в институция. . . Това е голямата ми мечта. Всичко друго постигнах. Разбира се, това не означава, че целите вече ги няма. Напротив. Успях с моята "лудост" България да е на върха, да заразя всички и сега те вярват, че можем и е достижимо. Аз винаги съм вярвала, че светът е на "лудите". Дай Боже да имаме и индивидуалистка олимпийска шампионка. Разкошни са ни момичетата!", завърши Илиана Раева.

Цялото интервю е публикувано във фейсбук страницата на Българската федерация по художествена гимнастика.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти