Левски почете един от основателите си

Левски почете един от основателите си

Днес се навършват 124 години от рождението на един от съоснователите на "Левски" Борис Василев-Боркиша. Той е участник в учредителното събрание на клуба през 1914 г. и е считан официално за "кръстник" на отбора, пишат от клуба на своя сайт.

Борис Василев е роден на 25 септември 1898 в София, починал на 10 март 1983 г. в София. По професия е юрист. От 1914 до 1920 г. е неизменен ляв полузащитник на отбора. В същия период изпълнява ролите и на касиер и секретар в ръководството на клуба. През 1921 г. става първият "завеждащ спорта" на клуба - длъжност, която днес отговаря едновременно и на треньор, и на технически директор. Остава на този пост до 1927 г.

През 1922 г. създава първия детско-юношески отбор към "Левски", наречен "сините лъвчета", което е една от първите детско-юношески формации в страната. От 1928 до 1934 г. е член на ръководството на клуба, като заема длъжностите заместник председател и член на контролния съвет.

Участие в учредителното събрание на "Левски"

На 24 май 1914 г. в местността "Могилката" (на ъгъла на бул. "Пенчо Славейков" и ул. Никола Славков срещу 22-ро училище) в София група от тридесетина младежи основават официално собствен спортен клуб. Повечето от присъстващите на събранието са ученици от тогавашната Втора мъжка гимназия, сред тях е и Борис Василев-Боркиша. След оживени дебати относно името на отбора, по време на които са обсъждани имена като Атлантик, Рапид, Експрес и Мажестик, по предложение на Боркиша отборът е кръстен на името на Апостола на българската свобода Васил Левски. Причините за предложението Борис Василев описва по-късно:

"На учредителното ни събрание на Могилката предложих Васил Левски за наш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата и виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва в името на народа".

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК "Левски" се покланят пред светлата памет на Борис Василев (Боркиша).

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти