Сребърен медалист от Олимпийските игри в Токио е спрян от колоезденето заради допинг

Сребърен медалист от Олимпийските игри в Токио е спрян от колоезденето заради допинг

Колоездачът Матиас Флюкигер, който е сребърен медалист от Олимпийските игри, е временно със спрени права заради започнало дело за употреба на допинг. Наказанието идва точно преди началото на състезание по планинско колоездене в петък, част от Европейското първенство.

Швейцарският съюз по колоездене обяви, че Флюкигер е дал положителна проба за анаболния стероид зеранол по време на националното първенство на алпийската страна през юни. Зеранолът е препарат, който се използва разрешено в някои страни, но в земеделието. Той се дава за ускоряване на растежа на говеда, които се отглеждат за месо.

Флюкигер, който спечели сребърен медал на Олимпийските игри в Токио миналата година, вече е бил в Мюнхен и се е подготвял за участие в състезание от Европейското първенство по летни спортове, когато късно снощи е получил известие за временното спиране на правата му. Олимпийският му медал няма да пострада от санкцията.

Швейцарският колоездачен съюз заяви, че е бил информиран по-рано същия ден от Швейцарската антидопингова агенция. Пробата е взета на 5-и юни и именно тя е положителната.

Спортната асоциация за чистота в спорта в страната е започнала разследване по казуса, но няма да бъдат изнесени детайли докато не бъде завършено дисциплинарното производство. 33-годишният Флюкигер е световен шампион в отборното състезание по планинско колоездене през 2019-а година.

Още от Други спортове

Виж всички