Примож Роглич е на прага на историческо постижение, но пътят му към четвърта победа в Обиколката на Испания няма да бъде безпрепятствен

Примож Роглич е на прага на историческо постижение, но пътят му към четвърта победа в Обиколката на Испания няма да бъде безпрепятствен

Словенецът Примож Роглич отново ще бъде големият фаворит в Обиколката на Испания, макар и подготовката му да бе нарушена след изпълненото с падания участие в "Тур дьо Франс" през юли.

В петък в нидерландския град Утрехт стартира 77-мото издание на Вуелтата, като 32-годишният Роглич е изправен пред историческо постижение - той може да стане едва вторият колоездач след испанеца Роберто Ерас, който печели четири пъти състезание и първият, който го прави в четири поредни издания.

"Щастливи сме, че Примож може да стартира във Вуелтата след сериозната контузия, която получи по време на "Тур дьо Франс". Логично е да предположим, че той нямаше най-добрата подготовка, но ние сме възхитени от начина, по който той успя да се подготви. Имаме балансиран отбор, който да подпомогне максимално Примож", каза директорът на отбора на Йъмбо-Висма Мерайн Зееман.

Триседмичното състезание ще включва осем равнинни етапа, четири хълмисти, седем планински и два етапа по часовник - един индивидуален и един отборен, като като участниците ще имат и три почивни дни. Най-сериозните претенденти за короната на Роглич ще бъдат победителят от Обиколката на Италия Джай Хиндли, олимпийският шампион от Токио Ричард Карапас, Саймън Йейтс, Микел Ланда, Жоао Алмейда и подгласникът от миналата година Енрик Мас.

Мигел Анхел Лопес, чиито права наскоро бяха спрени временно от отбора му Астана заради разследване срещу него за участие в наркоразпространение, също ще бъде една от интересните фигури във Вуелтата, в която ще стартират общо шестима минали шампиони - Роглич, Йейтс, Крис Фрум, Наиро Кинтана, Винченцо Нибали и Алехандро Валверде.  

За 42-годишния Валверде и за 37-годишния Нибали това ще бъде последна Обиколка на Испания, тъй като и двамата обявиха, че спират с колоезденето в края на сезона. В сряда пък Кинтана бе дисквалифициран от Обиколката на Франция заради използването на опиат, но се очаква той да няма проблеми да участва във Вуелтата. Тримата големи отсъстващи по пътищата на Испания ще бъдат шампионът от Тура Йонас Вингегор, подгласникът му Тадей Погачар, както и завърналият се преди дни в състезателни условия след тежка травма Еган Бернал.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти