Пешич обясни защо е зачеркнал Теодосич от състава на Сърбия

Пешич обясни защо е зачеркнал Теодосич от състава на Сърбия

Селекционерът на мъжкия национален отбор на Сърбия по баскетбол Светислав Пешич обясни защо е взел решение да не разчита на дългогодишния капитан на “плавите” Милош Теодосич за предстоящото Европейско първенство през септември. Наставникът на западните ни съседи заяви на пресконференция, че тимът му разполага с по-добри баскетболисти от Тео на позицията плеймейкър.

Шок: Теодосич аут от Европейското?
Шок: Теодосич аут от Европейското?

“Казах му директно, че не мога да му дам място в отбора след това, което видях по време на тренировъчния процес. Нямаше как да му предоставя този статус и тази роля, с която бе свикнал до момента в тима. Прецених, че има баскетболисти, които могат да дадат повече в този момент.

Всеки, който се занимава със спорт, знае, че трябва да се взимат трудни  избори, не само когато става въпрос за националния отбор. Забелязвам, че някои от тези избори провокират реакции, особено в случая с Милош Теодосич. Аз дори не успях да информирам отбора за решението си, тъй като всички медийни портали излязоха с информацията, че той е зачеркнат от състава. Това е грешна информация. След това всички мои колеги ме заливаха с обаждания, но аз не исках да отговарям на никого. Исках да запазя спокойствието и мира в националния отбор. Тимът беше информиран малко по-късно, но всеки знае какво съм си мислел, когато направих избора си.

Емоционалното сбогуване на Теодосич с националния отбор
Емоционалното сбогуване на Теодосич с националния отбор

С Теодосич проведохме добър разговор. Решението е мое и не беше лесно за взимане. Той беше леко изненадан. Разбира се, имаше много разговори по темата - знаем, че той е капитанът ни, един от най-добрите плеймейкъри, но ние смятахме, че той може да остане в отбора като резервен играч. Той обаче никога не е бил състезател за пейката и поради това му казах, че разполагам с по-добри баскетболисти от него на тези позиции. Както казах, отборът не е изграден от 12-те най-добри, а от 12-те, които работят най-добре заедно. Той ми благодари и аз му благодарих за начина, по който прие новината”, заяви Пешич.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти