Великолепно! Кристиан Василев се пребори за медал на Европейското по гребане

Великолепно! Кристиан Василев се пребори за медал на Европейското по гребане

Кристиан Василев спечели бронзов медал в дисциплината скиф за мъже на Европейското първенство по гребане в Мюнхен. 

Кристиан Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:6.37 минути и успя да изпревари в последните метри европейския шампион от 2021 година и световен първенец на скиф от 2019 година Оливер Цайдлер от Германия. 

Василев се движеше на четвърто - 5-о място през цялата гонка. 500 метра преди финала българският състезател на Хеброс (Пловдив) започна сериозна финална атака, вдигна темпото до над 42 загребвания в минута и с това успя да изпревари в последните метри британецът Греъм Томас (победител на скиф на 3-ия кръг на Световната купа в Люцерн) и фаворитът на домакините Олевер Цайдлер, който бе лидер по дистанцията до 200 метра преди финала.

“Бронзовият” Кристиан Василев се прибира тази вечер в София
“Бронзовият” Кристиан Василев се прибира тази вечер в София

Европейската титла спечели нидерландецът Мелвин Твелаар, който през голяма част от дистанцията се движеше на 3-а позиция. Твелаар атакува мощно на финала като изпревари в последните метри олимпийския шампион от Токио 2020 Стефанос Дускос от Гърция. Твелар стигна до златния медал с време 7:14.72 минути. 

Среброто остана за Стефанос Дускос със 7:15.01 мин.

Европейския шампион от 2021 година и световен първенец на скиф от 2019 година Оливер Цайдлер от Германия финишира 4-и с време 7:16.37 минути. Греъм Томас остана 5-и със 7:25.32 минути, а 6-ото място остана за Бастиан Зехер от Дания зае 6-ото място с време 7:35.43 минути.

Кристиан Василев със сребро на Световната купа в Люцерн
Кристиан Василев със сребро на Световната купа в Люцерн

Преди месец Василев спечели сребро на Световната купа по гребане в Люцерн. Сезонът продължава да бъде успешен за Василев, който през май в Белград се нареди 5-и във финал А на скиф в старта от Световната купа. 

На Олимпийските игри през 2016-а година в Рио де Жанейро Василев участва на двойка скул заедно с Георги Божилов и двамата се класираха на 11-о място.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти