Ивета Станчулова: Преследвам медал с новия ми отбор

Ивета Станчулова: Преследвам медал с новия ми отбор

Приключението "първо излизане в чужбина" е незабравим спомен за мен, категорична е състезателката

Българската волейболистка Ивета Станчулова продължава кариерата си във Финландия, където ще защитава цветовете на ЛП Вампула (Хуиттинен), завършил на седмата позиция през изминалия сезон. Станчулова ще бъде съотборничка с друга българка - Кристиана Петрова, която ще играе втора поредна година за скандинавския тим.

Какво сподели посрещачката за новото предизвикателство, защото е избрала точно финландската Лига, каква е равносметката й от изминалия сезон във Франция - прочетете в специалното интервю за BGvolleyball.com:

Ивета Станчулова ще играе във Финландия
Ивета Станчулова ще играе във Финландия

Поемаш по тотално нов път - трансфер във Финландия. Как се стигна до това?

Всичко протече по стандартния начин. Може да се каже, че доста бързо си стиснахме ръцете.

Какво те привлече в офертата на ЛП Вампула?

Разбрах, че треньорът е млад, амбициозен и с огромно желание за работа. А щом треньорът иска да развива себе си, това е гаранция, че се работи добре, отдадено и състезателите непременно израстват. Другото нещо, което също оказа влияние, е дължината на сезона. След десетте месеца във Франция имах нужда от нещо малко по-кратко.

Защо точно Финландия?

Защото Криска е там (смее се).

Ще бъдеш съотборничка с друга българка - Кристиана Петрова. Това със сигурност ще помогне за адаптацията ти?

Определено и тази година съм късметлийка. Миналата година бях със Силвето (Силвия Кьосева - Бенчито), с която сме приятелки още от ЦСКА и вече доста време е във Франция и говори езика. Сега ще бъда с Кристиана Петрова, с която сме стари дружки от националния отбор и имаме много спомени в залата и още повече извън нея. Няма как да не помогне за адаптацията ми, вече е била един сезон в отбора и е наясно с работата и манталитета на хората.

Имали ли сте разговори, когато получи офертата?

Да, веднага я разпитах за ситуацията в отбора и първенството, а тя ми даде толкова информация, за която дори не бих се сетила да попитам.

Когато играехте в родното първенство, бяхте съпернички на терена (ти беше в ЦСКА, тя в Левски). Как се чувстваш?

Съпернички само на терена, извън него ситуацията беше друга. В интерес на истината бях много развълнувана, когато разбрах, че ще сме заедно. Познаваме се от много години и винаги сме имали доста интересни и забавни моменти, пожелавам ни още много през новия сезон.

Какво знаеш за тима?

Знам, че миналият сезон е бил тежък за тях от гледна точка на контузии и не са успяли да покажат максимума. Останали са в средата на таблицата, но тази година се надявам да допринеса за по-високи резултати.

Миналия сезон игра във Франция, като игра за Купата във второто ниво. Каква е равносметката ти?

Доста тежък сезон. Изпълнен с доста мачове, много дълги и тежки пътувания, различни емоции от началото до края, но въпреки всичко в сърцето ми остава незабравим спомен за едно приключение, наречено "първото излизане в чужбина".

Имаше ли предложения от някой от бившите ти отбори - от ЦСКА, или ДКС (Варна)?

Поддържам връзка с тях, но до истински преговори не сме стигали.

Какво си пожелаваш за новия сезон?

Най-важното - ЗДРАВЕ, и, естествено, няма да откажа да се прибера с още някое медалче (златно).

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите двубои от волейболното Световното първенство 2022, на живо, в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички