Николай Манчев - за новото предизвикателство в кариерата и живота в Унгария

Николай Манчев - за новото предизвикателство в кариерата и живота в Унгария

Българският разпределител Николай Манчев продължава кариерата си в унгарския вицешампион Фино (Капошвар). 

През изминалия сезон плеймейкърът защитаваше цветовете на Добруджа 07 (Добрич), с който завърши на осма позиция в efbet Супер Волей.

Волейболистът вече се присъедини към новите си съотборници и се подготвя активно за предстоящите предизвикателства.

Защо е избрал именно Унгария, как върви адаптацията, справя ли се с езика, и още - ще разберете в интервюто за BGvolleyball.com.

Николай Манчев ще играе в първенството на Унгария
Николай Манчев ще играе в първенството на Унгария

Разкажи повече за трансфера си във Фино (Капошвар).

Случи се в средата на това лято. Имах няколко предложения и от България, и от чужбина. Едновременно с тях получих офертата и от Унгария, чрез моя агент и след няколко дни избрах именно Фино (Капошвар).

Как реши да избереш точно Унгария?

Не се колебах много, защото другите предложения не се различаваха много едни от други, а тук в Капошвар привлякоха треньор с доста богато минало в сферата на волейбола и с участие на европейската сцена. Също така, отборът се представя силно през годините и е фактор в унгарското първенство. Тези фактори ми бяха достатъчни. И аз самият за себе си исках да изляза в чужбина.

Имаш ли наблюдения над първенството?

Не, нямам много наблюдения. Последните седмици просто проверих как е вървяло класирането през годините и също така разбрах, че имат малко по-различна система, както в първенството, така и в плейофната фаза.

Бившият ти съотборник от Добруджа 07 Георги Михалев споделял ли ти е опит от там?

Да, всъщност Жоро беше един първите, които разбраха за тази оферта. Именно, защото исках да ми сподели неговите виждания и опит от там. Все пак има два сезона, изиграни в това първенство и реших, че ще е добре да поговоря с него. Разговаряхме и нещата поеха в очакван положителен ход.

Как върви адаптацията ти?

През годините смених немалко отбори и, като че ли вече нямам проблеми с адаптирането, просто всяко ново начало е малко по-трудно за кратък момент. Самото адаптиране е от съществено значение за по-бързото пригодяване към нова среда, система, хора, начин на работа и др. Смятам, че нямам проблеми с това.

Как се справяш с езика, знаем, че не е от най-лесните? На какъв език разговаряш със съотборниците си?

Честно ще ви кажа - не се справям изобщо, защото наистина е доста труден. Хубаво е, че доста от съотборниците ми говорят английски, с който нямам проблем, а треньорът е сърбин и с него си говорим на сръбски.

Амбициите ти с новия ти отбор?

Моите лични цели са да се защити статута на фактор в унгарското първенство - чрез спечелване на всички титли, и максимално добро представяне във евротурнирите, както и усъвършенстване и себеизрастване.

Какво си пожелаваш за новия сезон?

Пожелавам си най-много здраве, късмет и да привлечем повече фенове на мачовете през годината.

СНИМКИ: NVL/Start-photo.bg

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите двубои от волейболното Световното първенство 2022, на живо, в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички