Волейболното лято по италиански: куп златни медали и рекорд

Волейболното лято по италиански: куп златни медали и рекорд

През изминалия месец, младежките национални отбори на Италия по волейбол при момчетата и момичетата от различните възрастови групи спечелиха всички европейски титли – 4, плюс златните медали на Европейския младежки олимпийски фестивал или общо 6, като на финала юношите "адзури" (под 20 години), положиха сериозни усилия срещу водения от Мартин Стоев отбор, за да победят. Един абсолютен рекорд-сюрприз за италианския волейбол!

По този повод отговарящият за младежките национални състави към федерацията – легендарния Хулио Веласко, даде обширно интервю за „Гадзета дело спорт”. Той обръща внимание на синергията между федерацията и клубовете за даване път на млади перспективни играчи и изтъква, както винаги го е правил, изграждайки феноменалния мъжки национален отбор през 90-те години, че човек трябва да вярва в себе си и в случая, как Италия има голям потенциал, който не винаги е правилно оценяван.

Проблемът за Веласко е културен, "защото децата не бива да се възпитават в несигурност и като неможещи”: "Трябва да създаваме увереност в децата си, във внуците си и в състезателите, трябва да им вярваме, че могат и от психологическа гледна точка. Нашата задача е да ги подготвим и възпитаваме по този начин”.

Веласко казва това за милионен път, защото вижда, че от 80-е години на 20-и век до сега, Италия не се е променила особено: "изтъкват се дефектите, а не ценностите във възпитателен план” и дава за пример Полша, където такъв манталитет не съществува. И можем да добавим и у нас: "Трябва да възпитаваме в гордост, вяра, конкурентоспособност без преувеличено оценяване на самите себе си”, казва още Веласко, което не се отнася само за спорта.

bnr.bg

Още от Волейбол

Виж всички