Буратини: Идеята ми е един ден целият мъжки отбор да е от юноши на Левски

Буратини: Идеята ми е един ден целият мъжки отбор да е от юноши на Левски

Главният треньор в школата на „Левски София” Андреа Буратини коментира пред официалния сайт на клуба отминалия сезон при подрастващите. В него 4-те ни отбора при момчетата защитиха титлите си от предходната кампания.

При момичетата до златото стигнаха прекадетките, тимът до 13 г. завърши втори в държавното първенство, а 5-ата позиция заеха кадетките и девойките старша възраст.

Ето мнението на Буратини:

„Много важно за всички нас, за целия клуб бе, че повторихме успехите при момчетата от предишния сезон. Това, естествено, ни задължава да продължим да гоним същото ниво, което със сигурност не е лесно.

Говорим за титли при едни и същи възрасти, но всеки сезон отборите в тях на практика са различни в голяма част. Отдолу идват нови състезатели, както има движение и в обратната посока.

Именно тук е голямата трудност при защитаването на постигнатото – трябва напасване, сработване. Освен това не трябва да се работи само спортно-технически с момчетата, а и за изграждането у тях на манталитет на победители.

Смятам, че сезонът премина добре за нас. Но също така мисля, че с всяка година ще ни бъде по-трудно. Конкуренцията се стреми да ни догони.

Ситуацията сега е такава, че за всички останали отбори двубоите срещу „Левски” са като финал. Борят се да спечелят един гейм, един мач, защото за тях е много важно да вземат нещо от нас.

Да, трудно ни е, но на мен тази ситуация ми харесва много, защото така получаваме чудесни условия, за да работим върху манталитета на състезателите. Спортно-технически сме добре. Както казах обаче, другите излизат срещу нас като във финала и ние трябва да имаме нужния манталитет, за да поддържаме високо ниво.

Моята задача е да създавам състезатели. Един играч е готов за по-високо възрастово ниво, когато има необходимия силен манталитет. Затова смятам тази ситуация за перфектна и тя дава резултати.

В този ред на мисли смятам, че през идния сезон мъжкият отбор на „Левски” ще постави рекорд с момчета от школата в него, но тук има и друг акцент.

Разпределител ще бъде или Стоил Палев, или Симеон Николов. За поста диагонал важи същото в лицето на Венислав Антов и Кристиян Титрийски.

Всички знаят, че връзката между разпределителя и диагонал е една от най-важните във волейболната игра. Та тази година ще имаме най-младите двойки състезатели на тези постове в шампионата.

Това е изключително важно за един клуб като „Левски”. Ще имаме наши юноши и на други постове. Моята идея е лека-полека един ден целият отбор да е от състезатели от нашата школа.

Тук искам да направя едно отклонение. В „Левски” трябва да се стремим да създаваме състезатели, които да пробият на много високо ниво.

В момента съм в Италия. Всеки ден ми се обаждат много приятели, за да ме разпитват за Алекс Николов, който подписа с шампиона „Кучине Лубе”. Аз живея близо до Чивитанова. Всички се превъзбудени, че той ще играе за „Кучине Лубе”. Очакват го като един феномен. Видели са го как играе за националния отбор и са нетърпеливи да го гледат в Италия.

Та Алекс е прекрасен пример за добрата работата в нашия клуб и важна оценка за нея.

Смятам, че през изминалия сезон работихме добре и с момичетата. Сега с пристигането на Петър Шопов като главен треньор на женското направление можем да продължим развитието си нагоре, защото той е отличен специалист.

Вярвам, че може да постигне същото, което правим с момчетата. Това е и идеята. Момичетата да догонят нивото на момчетата.

Имаме необходимото – добри състезателки, треньори, структура. Трябва да организираме добре работата си.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите двубои от волейболното Световното първенство 2022, на живо, в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти