Ваут ван Аерт спечели четвъртия етап от Обиколката на Франция

Ваут ван Аерт спечели четвъртия етап от Обиколката на Франция

С прекрасна самостоятелна атака 11 километра преди края белгиецът Ваут ван Аерт от тима на Йъмбо-Висма спечели четвъртия етап от Обиколката на Франция с дължина от 171,5 километра от Дюнкерк до Кале.

27-годишният Ван Аерт, който е лидер в генералното класиране, оставаше втори във всеки от първите три етапа от Обиколката, които се проведоха на територията на Дания, но в днешния четвърти етап не остави нищо на случайността. Той атакува на последното изкачване, отвори разлика от около 500 метра от основната група и успя да я запази в последните десетина километра преди и в Кале.

Белгиецът завърши деня с време от 4 часа, 1 минута и 36 секунди, като остави всички останали претенденти на осем секунди зад себе си. Второто място остана за друг белгиец - Яспер Филипсен от Алпесин-Феникс, докато трети финишира съотборникът на Ван Аерт Кристоф Лапорт от Франция.

Успехът в Кале позволи на Ван Аерт да увеличи преднината си на върха в генералното класиране на 25 секунди пред сънародника си Ив Лампер (Куик-Степ Алфа Винил) и на 32 секунди пред шампиона от последните две издания Тадей Погачар (Словения/ОАЕ Тийм).

Ван Аерт е първи и в класирането при спринтьорите със 170 точки, следван от нидерландеца Фабио Якобсен (Куик-Степ Алфа Винил) със 109 точки и словака Петър Саган (Тоталенерджис) с 80.

В утрешния ден предстои петият етап от Тур дьо Франс, като в него ще бъдат преминати 157 хълмисти километра от Лил Метропол до Аренберг порт дю Айно.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти