Ян Непомнящи завърши без загуба турнира на претендентите

Ян Непомнящи завърши без загуба турнира на претендентите

Ян Непомнящи завърши без загуба турнира на претендентите за световната титла по шахмат, който приключи в Мадрид. В партия от последния 14-и кръг руснакът направи реми с черните фигури на 48-мия ход с поляка Ян-Кжищоф Дуда. 

Дори и да бе загубил обаче, Непомнящи нямаше да бъде свален от първата позиция, тъй като още в неделя си осигури победата в турнира. Той приключва надпреварата с 9,5 точки, с точка и половина повече от втория Дин Лижън. 

Китаецът постигна победа с белите фигури над американеца Хикару Накамура, с което го изпревари в класирането. Трети със 7,5 точки завършва Теймур Раджабов. 

Азерът победи с черните унгареца Ричард Рапорт в днешния ден и по допълнителни показатели изпревари Накамура, който също остана със 7,5 точки. В последната партия за деня френският представител Алиреза Фируджа победи с черните американеца Фабиано Каруана. 

С успеха 19-годишният Фируджа събра 6 точки и се изкачи на шесто място в крайното класиране, на половин точка за Каруана, който допусна шокиращ спад в представянето си във втората половина от турнира. На последните две места с по 5,5 точки останаха Дуда и Рапорт. 

С победата си в турнира Непомнящи си осигури правото да играе с норвежеца Магнус Карлсен за втори пореден път за световната титла. При предишната им среща за короната през 2021 година водачът в световната ранглиста постигна убедителен успех със 7,5:3,5 точки.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти