Гледай на живо

Левски си тръгва от Европа, Хамрун продължава напред - на живо от "Георги Аспарухов"

Николай Генов спечели колоездачния критериум за Купа "Долчини" в София

Николай Генов спечели колоездачния критериум за Купа "Долчини" в София

Пловдивчанинът Николай Генов спечели титлата при елитните състезатели в критериума от Колоездачния празник на София. 25-годишният велосипедист от отбора на Цар Симеон (ПЛовдив) пресече пръв финалната линия след 30 обиколки, с малка преднина пред Лъчезар Ангелов от тима на Хемус 1896 (Троян).

Генов е многократен държавен шампион на писта, а за победата сега грабна  44 точки от междинните спринтове, далеч след него остана Ангелов с 31, бронзовият Константин Маринов (Цар Симеон) финишира със 17 точки.

Шампионът насочва поглед сега към стартове в Румъния и Обиколката на България в края на следващия месец.

Първият Колоездачен празник на София събра хиляди в обновения от Столична община Западен парк. Събитието бе инициирано от Фондация "София - европейска столица на спорта", която превърна традиционния критеруим за Купа "Долчини" във колоритен фестивал за любителите на велосипедите.

Заместник-председателят на Фондация "София - европейска столица на спорта" Анатоли Илиев награди призьорите, благодари на участници и зрители, като пожела празникът да се превърне в традиционен в един от най-зелените паркове на града.

Състезанията за професионалистите във всички възрастови групи бяха със спринт на всяка трета обиколка по дългото 950 метра трасе. Имаше и надпревари за любители - под и над 19-годишна възраст, които бяха без спринтове и първите трима пресекли финала печелеха медали.

Междувременно бе дадено началото на Графити състезание под мотото "Мир и спорт". 10 майстори в тази градска мода получиха по 12 спрея, за да нарисуват на живо пред всички идеите си на специално позиционирани табла от винил с размери 2х3 метра. За шампиона в една от най-популярните ърбан дисциплини бяха предвидени награда от 100 лева и 18 спрея бои.

Освен колоездачните и графити надпревари, празникът предложи на хилядите зрители още много музика, градски спортни изяви и настроение. Специални щандове и палатки демонстрираха най-новите тенденции при велосипедите, мнозина тестваха последните модели на производителите, а децата можеха да се запознаят от специалисти с начините за безопасно каране на колело.

Столична община и Фондация "София - европейска столица на спорта" възнамеряват този празник на ставащите все повече и повече любители на велосипедите да стане традиционен и да оглася всяко лято един от най-скоро обновените градски паркове.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти