Илия Петков: Мога да науча много от Камило Плачи

Илия Петков: Мога да науча много от Камило Плачи

Волейболният национал Илия Петков се присъединява към шампионския състав на Хебър (Пазарджик) през сезон 2022/2023 на Efbet Супер Волей. Централният блокировач направи успешен сезон във Франция - във втородивизионния Сен Куентен, с който бе на крачка от промоция за елита. Какво сподели Илия за трансфера, кой е факторът, наклонил везните в полза на "тигрите", амбициите с фланелката на пазарджиклии и още - прочетете в специалното интервю за BGvolleyball.com:

Хебър взе още един национал
Хебър взе още един национал

- Завръщаш се в България след сезон в чужбина. Как се чувстваш?

- Така е. Здрав съм, чувствам се чудесно, винаги е приятно да се върнеш "вкъщи" (визирам в България).

- Как се стигна до трансфера ти в Хебър?

- Сравнително обичайно - получих обаждане от клуба, в което заявиха, че имат интерес да ме привлекат. Останалото са формалности. Тук е моментът, може би, да вметна, че се комуникира изключително лесно с ръководството на Хебър.

- Какво те накара да приемеш предложението на шампионите?

- Отборът, който се сформира, условията, които ми предложиха, треньорския щаб, участието в евротурнир - да изброя някои от факторите. А и цялостното отношение на клуба.

- Ще играеш редом с едни от най-големите звезди на волейбола, това доколко те мотивира?

- Както споменах току-що, това също е една от причините да приема. С по-голямата част от тях вече съм играл заедно в един отбор, но въпреки това за мен мотивацията да съм редом до тях и да се доказвам никога не отслабва, даже напротив.

- Начело на тима за втора поредна година ще е Камило Плачи - какви са впечатленията ти от неговата личност?

- Името говори само по себе си, няма нужда да оставям нищо на впечатленията ми. Не съм работил никога с него, но смятам, че е човек, от когото мога да науча много.

- Амбициите и целите ти за предстоящия сезон?

- С оглед на казаното, целите са да подобрим представянето от миналата година в Европа и да повторим същото такова в родното първенство.

- Как смяташ, какви са шансовете на Хебър в Шампионската лига?

- Преди няколко дни беше изтеглен жребият, доколкото разбрах, започваме от втория (квалификационен) кръг - срещу отбора на Аркада (Галац). Не съм запознат напълно с отбора, който комплектоват, но смятам че биха били преодолим съперник. Надявам се и потокът да е такъв след това, че да успеем да влезем в групите.

- Равносметката ти за сезона в Сен Куентен, доволен ли си от представянето си?

- Генерално погледнато съм доволен от изминалия сезон. Първо излизане от страната за мен, така че това само по себе си беше предизвикателство. Отборното представяне надмина предварителните очаквания на ръководството, а що се отнася до личното - не се случва често да съм доволен. Но може би съм израснал... не само волейболно.

- Имаше ли вариант да останеш там? А други оферти от чужбина?

- Имах вариант и да остана, също и предложения от чужбина. Почти всички отбори настояваха за отговор доста рано, а аз не исках да бързам с вземането на решение.

- Имаше ли предложения от някой български отбор - например Нефтохимик или Добруджа?

- Не искам да влизам в конкретика, но български отбори също проявиха интерес, за което съм благодарен. Това, което казах за чуждестранните, важи също донякъде и тук.

- Какви са най-ярките ти спомени от Франция?

- Най-ярките ми спомени, въпреки че посетихме интересни места, са свързани със съотборниците ми. Бяхме чудесен колектив, отчитам, че бях късметлия да се разбираме всички и извън залата.

- Как ти повлия местната култура, има ли нещо, което наистина те впечатли?

- Впечатлен, може би, не е най-точната дума. Не са безкрайно много нещата, които бих взаимствал от тях като култура. Но през целия ми престой полагах усилия да започна да говоря езика, защото би ми било само в плюс, дори и занапред.

- Пожелай нещо на феновете на Хебър?

- На феновете на Хебър пожелавам, каквото и на себе си - здраве, споделени хубави моменти и победи!

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти