ФитСпо дублира титлата си в Първа дивизия на НАЛБ

ФитСпо дублира титлата си в Първа дивизия на НАЛБ

Отборът на ФитСпо Баскет отново триумфира с шампионската титла в Първа дивизия на НАЛБ. За съжаление обаче, страхотната финална серия между “червено-белите” и Стрийт Бенгърс-Даро Части не завърши по чист баскетболен път, тъй като двубоят бе прекратен при резултат 81:77 в полза на ФитСпо с оставащи около 11 секунди до края на редовното време. Тогава ръководителят на Стрийт Бенгърс извади отбора си, заради което тимът получи служебна загуба от 0:20.

Напрежението ескалира на влизане във финалните 60 секунди от последната четвърт, когато ФитСпо имаше аванс от една точка при 78:77. В своето нападение отборът на Стрийт Бенгърс стигна до кош от тройката на Кристиян Георгиев, чрез който символичните гости обърнаха развоя в своя полза при 78:80. Тъй като в правилата на НАЛБ има изключение от тези на ФИБА, което гласи, че: “По всяко време на срещата старши съдията има право по своя преценка да разгледа видеозапис, направен посредством техниката, използвана за отразяване на срещата от НАЛБ (фотоапарат и/или видеокамера), за да реши какво да бъде окончателното му отсъждане в конкретната ситуация, без да е длъжен да се ограничава единствено до ситуациите, при които правилата на ФИБА допускат разглеждане на видеозапис”, а всички участници са декларирали, че са запознати с правилата и съгласни с тях, от лагера на ФитСпо сигнализираха за крачки на Даниел Запрянов малко по-рано в същото отиграване. След преразглеждане с употребата на видеозаписа действително стана ясно, че крачките са факт, в резултат на което трите точки на Стрийт Бенгърс бяха анулирани и ФитСпо получи притежание при резултат 78:77.

Реално, по-рано в срещата употребата на видеозаписа бе използвана многократно, като в голяма част от случаите преразглежданията бяха инициирани от и в полза на Стрийт Бенгърс. Пример за това е нарушение от страна на Иван Паничерски срещу Кристиян Георгиев, което първоначално не бе забелязано, но след това бе отсъдено чрез използване на видеозапис, като така Стрийт Бенгърс получи правото да изпълни два наказателни удара и да поведе с 64:71 в началото на последната четвърт.

Връщайки се на ситуациите от финалната минута, Георги Бързаков от отбора на ФитСпо увеличи разликата на три точки с успешно отиграване на другия край за 80:77, след което Стрийт Бенгърс допусна грешка в нападение и не успя да оползотвори шанса си да изравни резултата. Последваха две технически нарушения на играчи на Стрийт Бенгърс заради употреба на нецензурни изрази, като при резултат 81:77 ръководителят на тима официално взе решение да извади отбора си, информирайки за действието си старши съдията на срещата.

Ето какво пише на официалния сайт на НАЛБ във връзка с решението за служебната загуба на Стрийт Бенгърс:

“При 10.8 секунди до края на четвъртата част при резултат 81:77 в полза на ФитСпо Баскет треньорът (и ръководител) на Стрийт Бенгърс-Даро Части призовава членовете на своя отбор да не довършат срещата, като информира и старши съдията за решението си мачът да не продължи. Поради този факт е присъдена служебна загуба за Стрийт Бенгърс-Даро Части и официалният резултат от двубоя е 20:0 в полза на ФитСпо Баскет.

Статистиката от срещата за ФитСпо Баскет се запазва.

Отборът на Стрийт Бенгърс-Даро Части е отстранен от мероприятията на НАЛБ. Членовете на отбора на Стрийт Бенгърс-Даро Части, участвали във въпросната среща са отстранени от мероприятията на НАЛБ и няма да имат възможността да бъдат картотекирани в никой отбор поне в упоменатия в Дисциплинарния правилник срок”.

Отново връщайки се на чисто баскетболния характер на срещата, Георги Бързаков бе избран за най-полезен играч и най-добър реализатор на плейофите в дивизията. Лидерът на ФитСпо завърши с 29 точки, 7 борби и 6 асистенции във финалния мач.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти