Стефани Кирякова за дебюта си като треньор: Много консумиращо, но и много отговорно, "шапки долу" за всички треньори!

Стефани Кирякова за дебюта си като треньор: Много консумиращо, но и много отговорно, "шапки долу" за всички треньори!

57 деца взема участие в първия мастърклас на “диамантите” от ансамбъла по художествена гимнастика, спечелил историческо злато на Олимпийските игри в Токио миналото лято. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова, Лаура Траатс и Мадлен Радуканова, които прекратиха кариерите си след успеха, проведоха заниманието в Бургас, като в него се включиха момичета от клубове от града домакин, Варна и Стара Загора. Бургазлийката Кирякова се похвали, че са имали гости от Украйна и дори гимнастички от Южна Африка, които са на спортен лагер в Черноморец.

“Мина много добре, много добре, лично за мен повече от това, което очаквах. Децата бяха много ентусиазирани, видяхме едно пламъче в очите, което нас много ни радва. Въпреки че имаше много неща, които опитваха за първи път, амбицията и желанието им беше огромно. Имаше и много малки момичета, които направиха първите си стъпки в гимнастиката. Изключително сме щастливи, че точно ние може да им дадем тласък и да ги мотивираме”, сподели Стефани пред сайта на БФХГ.

“Избрахме Бургас за старт на нашата инициатива, защото има прекрасни условия, нещата с организацията много лесно се случиха. От мое име и от името на момичетата, изказваме своите благодарности към Община Бургас в лицето на г-н Димитър Николов и г-жа Диана Саватева. В Бургас винаги са подкрепяли изключително много спорта. Винаги се чувствам поласкана от това колко много се гордеят с мен и какво отношение имат. Г-н Николов и г-жа Саватева ни посетиха и по време на мастъркласа, и по време на галата, беше много хубаво. Отношението е страхотно!”, добави тя.

Кирякова разказа подробно и как протича един такъв мастърклас: “Залагаме на дисциплина и на внимание към всеки един детайл. Да се държат като гимнастички, чисто постановъчно като тяло. Правим от най-елементарните упражнения, основна техника с уреди, пробваме много интересни елементи. Имаме мотивационна среща, в която просто си говорим, децата ни задават въпроси. Интересуват се най-много как сме започнали, дали сме имали трудности, какво е да си на Олимпийски игри. С момичетата много държахме да се обърне внимание на всяко едно дете. Мисля че успяхме в тази насока. Много държим да провеждат тренировките си с усмивка и желание, защото това е най-важно. Доста се подготвяхме и за галата, която е завършващата част от мастъркласа”.

А какво е да си от другата страна?

“Много е сложно! (смее се) Винаги съм знаела, че работата на треньора е много сложна, но практикувайки я вече, го осъзнах още повече. Много консумиращо, но и много отговорно, "шапки долу" за всички треньори”, сподели Стефани Кирякова за дебюта си като треньор.

снимки: Булфото

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти