Вълнуващ първи нокаут спринт на Световното първенство по ориентиране

Вълнуващ първи нокаут спринт на Световното първенство по ориентиране

Първото изцяло спринтово световно първенство по ориентиране в Дания започна с титла на Швеция в смесената щафета.

Състезанието се проведе в стария градски център на Колдинг, с финална арена във вътрешен двор, разположен до впечатляващ, “кацнал на хълм”, замък. Изборът на маршрут включваше железница и река, както и тесни улички, алеи и задни дворове. А за допълнителен “интерес”, бяха затворени и доста улици.

Подгласници на Шмеция станаха Великобритания и Норвегия, а тимът на България в състав Андрея Дяксова, Стефан Йорданов, Иван Сираков и Кристина Иванова беше дисквалифициран след втори пост заради преминаване през затворена улица.

Вълнуващото първо издание на нокаут спринта на световни първенства завърши с очаквани победи на фаворитите Матиас Кибурц (Швейц) и Туве Александершон (Шв).

Само 4 секунди не стигнаха на Стефан Йорданов да се класира на четвъртфиналите на състезанието, в което участие не взеха някои от топ спринтьорите в елита като Яник Михелис, Каспър Фосер и Хана Лундберг.

След две елиминации мъжката финална шестица все пак беше в до голяма степен очакван състав – Матиас Кибурц, Аугуст Молен, Джонатан Густафсон, Тим Робъртсън, Лоик Капберн и Крис Джоунс.

Майсторът на тактиката Матиас Кибурц изигра най-правилно картите си и спечели със силни финални отсечки. Двама шведски дебютанти на стълбичката – Аугуст Молен и Джонатан Густафсон, взеха първите си медали от световно първенство като втори и трети. Един от фаворитите – Тим Робъртсън от Нова Зеландия, водеше през почти цялото време, но в края взе по-бавен вариант и остана четвърти.

Състезанието при жените от втора точка се превърна в състезание за второто място, след като бързо стана ясно, че всички ще опитват просто да не изостанат много от Туве Александершон. Очаквано Меган Картър Дейвис (Вбр) беше най-силната зад нея и взе сребро. За изненада на широката публика, но не и за специалистите, третото място и бронза отиде при Иф ван Донген от Нидерландия . Тя направи отлично бягане и се ориентира умно и тактически и след миналогодишното девето време в квалификациите на спринта от WOC в Чехия, материализира напредъка си с първи медал за страната си от световно първенство.

Топ спринтьорките Сара Хагстрьом, Симона Аберсолд и Лина Странд взеха грешни решения в последните метри, което ги остави извън тройката.

bgorienteering.net

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти