Гледай на живо

Шефът на реферите у нас Виктор Кашай за новите изисквания в екипировката за новия сезон

Министърът на спорта: Не искам да има война с федерациите, искам да се научим да спазваме правилата

Министърът на спорта Радостин Василев бе гост в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, в което сподели мнението си относно финансирането на спортните федерации.

“За да достигнем до резултати, трябва първо да почистим и поправим стореното, което е довело до ликвидация на спорта в България. За 5 месеца хората виждат какво е направено. Подхождаме умно, консултираме се с експерти, за да можем да направим това, което правим, по начин, по който то да е полезно. По етапно ще обръщаме пирамидата в спорта - в училищния спорт е основата на елитния спорт. 83% от спортните федерации получават повече през тази година, отколкото са получавали досега. Има недоволни - в голямата си степен тези недоволни са политически обвързани, за съжаление”, заяви Радостин Василев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Радостин Василев разкри колко пари са получили федерациите досега
Радостин Василев разкри колко пари са получили федерациите досега

“Няколко федерации са представителства на бившия политически елит, имат огромна политическа обвързаност. Не мога да бъда харесван от всички. Не искам да има война с федерациите, искам да се научим да спазваме правилата. Доста ниска административна и правна култура имат голяма част от федерациите.”

Министър Дашева получи награда за подкрепа на българския  ски спорт
Министър Дашева получи награда за подкрепа на българския ски спорт

Относно решението на проф. Даниела Дашева да напусне екипа на министъра, Радостин Василев отговори: 

„Тя е много приятен човек, в един момент се е почувствала ненужна и подаде оставка. Реформите, които ние правим, са реформи, които запушват течовете в системата. Най-голямата реформа беше нейната програма за високи спортни постижения.“

“Професор Дашева би била прекрасен директор на дирекция “Спорт за високи постижение”, но в никакъв случай не може да бъде управляваща цяло министерство. Аз имам положително отношение към нея. Предлагам ѝ, ако смята, че е достатъчно подготвена, дебат на тема по избор с нея, да избере тя арбитрите. И да видим действително кой на какво ниво е подготвено за управление на спорта. Обществото трябва да знае всичко. Възложили сме на експертна комисия да направим законопроект, в който пожизнени пенсии да имат и световните шампиони, не само олимпийските. Имаме нужда от добър пример. Аз не работя с намеци”, добави Радостин Василев.

“Първите плувни комплекса, които ще започнем работа по тях, са басейнът в спортната палата и “Червено знаме”, където се надявам скоро да възлагаме проектиране”, допълни министърът на спорта.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти