България спечели "Купа на нациите" по конен спорт

България спечели "Купа на нациите" по конен спорт

България спечели отборната надпревара по прескачане на препятствия от "Купа на нациите" 2022 година с височина на препятствията от 135 сантиметра. На конната база "Фригопан" в село Царацово до Пловдив националите до 18 години триумфираха, след като завършиха само с 8 наказателни точки от двата манша.

Милко Кочев с Карино, Елиза Чолакова с Аниминит, Ася Петрова с Ал Де Баран и Ая Митева с Кортезина победиха конкурентите си от Румъния и Турция, които достигнаха до финалната фаза. Румънските издачи финишираха с 16 наказателни точки, а турците с 40 точки останаха на третото място.

Бурните аплодисменти и развяването на българските знамена по трибуните накараха състезателите да се развълнуват по време на церемонията на награждаването. Веднага след това младите надежди дълго позираха за снимки с всички желаещи да имат кадър с тях като победители в "Купа на нациите".

Днешният ден също предложи още много положителни емоции на зрителите с българското представяне от третия ден на Световната купа на "Фригопан". В първото изпитание "Силвър тур" с височина на препятствията от 115 см първото място спечели Вероника Миланов с Конкордия. Втора стана Бланка Симон (Румъния) с Картел, а трета е нейната сънародничка Емма Бутука с Дорис. Виктория Петрова с Команчи и Десислава Миланова с Гого завършиха на четвърта и пета позиция. Следващата надпревара от програмата беше при младите коне до 5-годишна възраст, където Калин Неделчев с Коколина победи конкурентите си. 

След него за награждаването по реда на класирането излязоха Денислав Александров с Диамант, Мирослав Илиев на два пъти (трети и четвърти), но с различни коне - Марит и Аполо Д. Калин Неделчев също взе още една награда като пети в подреждането с другия си кон Диабалт. Височината на препятствията бяха 120 сантиметра. В изпитанието за 6-7-годишни коне (130-135 сантиметра на препятствията) победата извоюва Милко Кочев с Дунав. Втори остана Руслан Петков с Куинтус ван хет Бокт, трети Павлин Ангелов с Фалко Делорме, четвърто и пето място за Константин Колокариу (Румъния) с Лонда и Мирослав Илиев с Каса Май Блу. 

Милена Азманова с Артемида триумфира с първото място в "Бронзов тур" с височина на препятствията 110 см. Яна Бонева с Калдино Z и Рая Иванова с Крек завършиха на втората и третата позиция, а Владимир Георгиев със Скуадрезма и Зара Лупу (Румъния) с Кашмир допълниха първите пет в крайното подреждане.

Утре (неделя) е последен ден от Световната купа с кулминацията в надпреварата Гран При. Състезанието се очаква с огромен интерес и ще започне около 13:00 часа. Българските ездачи са фаворити за призово класиране в изпитанието и със сигурност ще бъде много интересно и оспорвано на конна база "Фригопан". Достъпът за публика е свободен, а състезанията от турнира ще започнат в 09:00 часа.

снимка: Емил Савов

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти