Ротердам ще бъде домакин на Световното първенство по спортна гимнастика през 2026

Ротердам ще бъде домакин на Световното първенство по спортна гимнастика през 2026

Ротердам ще бъде домакин на Световното първенство по спортна гимнастика през 2026 година. Градът домакин беше определен по време на заседанието на Съвета на Международната федерация по гимнастика (ФИГ), което се провежда в Дубровник (Хърватия).

До сега Ротердам е бил два пъти домакин на шампионати на планетата по спортна гимнастика – през 1987 и 2010 година.

"Много сме горди, че Нидерландия и Ротердам могат отново да покажат на света колко красив е нашият спорт. Мечтата ни е да покажем, че гимнастиката е забавна, дори на ниво Световно първенство. Ще го направим нещо незабравимо", каза президентът на Кралската нидерландска федерация по гимнастика Моник Кемпф.

Световното първенство в Нидерландия ще бъде второто в олимпийския цикъл за Игрите в Лос Анджелис през 2028 година и е планирано да се проведе от 17 до 25 октомври.

Олимпийският шампион от Лондон 2012 година и четирикратен световен и трикратен европейски първенец на висилка Епке Зондерланд беше лицето на делегацията на Нидерландия.

"Като бивш гимнастик, като баща и като лекар, осъзнавам как правенето на упражнения е част от ежедневието", каза Зондерланд пред Съвета.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти