Григор Димитров направи 59 непредизвикани грешки и напусна "Ролан Гарос"

Григор Димитров направи 59 непредизвикани грешки и напусна "Ролан Гарос"

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров направи цели 59 непредизвикани грешки (23 предизвикани) и логично отстъпи на един от най-добрите и постоянните “клейкортъри” Диего Шварцман с 3:6, 1:6, 2:6 за 2 часа и 17 минути игра в третия кръг на “Ролан Гарос”.

За съжаление, Гришо не можа да повтори най-доброто си постижение в Париж от 2020 година, когато се класира за осминафиналите и там бе спрян от Стефанос Циципас. Сега той щеше да заслужи двубой на тази фаза (най-вероятно) с Новак Джокович, който има мач с Аляж Бедене. Естествено, до този мечтан сблъсък не се стигна, защото българинът не демонстрира и частица от невероятните си представяния досега на сезона на червено.

59-те грешки съвсем нормално опропастиха възможността на Григор да окаже по-сериозна съпротива на Шварцман, когото разгроми в началото на месеца в Мадрид с 6:0, 6:3. Няколко пъти в сетовете Димитров имаше възможност да осъществи пробив в решителни моменти, или пък да задържи подаването си в маратонски геймове. Всичките такива обаче отидоха на сметката на аржентинеца, който имаше 0 грешки във втория сет и общо в мача направи само 20 - три пъти по-малко от съперника му.

Единствената загуба на Шварцман в третия кръг на “Ролан Гарос” остава тази от Джокович през 2017-а, а в три от последните четири издания на турнира от “Големия шлем” в Париж той се класира поне на четвъртфиналите, като най-доброто му постижение е полуфинал през 2020-а.

Григор е вече със съотношение 14:11 победи във френската столица, а ще добави и 90 точки за световната ранглиста, които засега му гарантират изкачване до 20-а позиция. Естествено, мнозина от играчите след него биха могли да го изместят, ако направят дълъг рейд в Париж.

Първи сет

Григор започна с двойна грешка за 0-15, а последвала размяна на бекхенди завърши с успешна смяна на посоката от аржентинеца и уинър за 0-30. Въпреки че пласира първи сервис, българинът не можа да вземе предимство в разиграването (от 16 удара) и стана жертва на контраатакуващ форхенд - 0-40. Най-после форхендите по обратните диагонали на Димитров дадоха резултат и той записа първа точка, но и с доза късмет, защото Шварцман за малко не намери линията. 

Изключителен къс диагонал от бекхенд на Гришо му позволи да отрази и втория шанс за пробив, а невърнат втори сервис в полето за предимство свърши работа за дюс. Нова продължителна размяна на бекхенди завърши с грешка на 18-ия поставен и съперникът му получи нов брейк-бол, но и той беше неутрализиран убедително с драйв-воле веднага след сервис. За съжаление, Димитров достигна къса топка, пусната от противника, но не можа да я върне в очертанията на корта - нов шанс за пробив, който вече не беше отразен след грешка по правата от форхенд - 0:1.

Най-после и Шварцман направи непредизвикана грешка от бекхенд в стремеж да смени посоката по правата след ново разиграване с около 20 удара - 0-15. Григор обаче пресили форхенд в средата на корта за 15-15, а после направи същото с лифтиран бекхенд - 15-30. Аржентинецът нямаше проблеми да разиграва дълго от основната линия и да разчита предимно на добрата си защита, а тежките топки заради студеното време му помагаха, защото бяха по-трудни за завършване. Стигна се до 30-30 точно в момент, в който той опита да бъде по-агресивен и да търси линията, но не успя. Хубаво контрапие от форхенд на Шварцман накара дори Димитров да загуби равновесие и да падне, но без видими поражения. Неуспешен опит за къса от бекхенд-слайс на българина сложи край на гейма - 0:2.

Неточностите на Григор не спираха - той прати в аут форхенд от добра позиция на корта след сервиса си. Още един такъв несполучлив удар от средата на половината му го постави в сложна ситуация при 0-30, а отново изключителната пъргавина в защита на аржентинеца му осигури три шанса за пробив. Той пак контрира, поставяйки топката ниско в краката на излезлия напред Димитров и успя да го задмине впоследствие с бекхенд. Лоша подготовка с крака за бекхенд по правата на българина направи втория пореден пробив факт - 0:3. Допреди този кръг Гришо, заедно с Хуберт Хуркач, единствен не бе допускал брейк в турнира, но сега го направи два пъти подред в самото начало.

Най-после и Григор надделя в продължителна размяна на бекхенд по диагонала и с нечист такъв привика на мрежата съперника си, за да го размине с форхенд - 0-15. Грешка с предната страна на ракетата на Шварцман за първи път в мача доведе до 0-30, а след това Димитров го затрудни максимално с къса топка от форхенд и стигна до три шанса за пробив. Първият бе пропуснат след бекхенд в аут на българина, а вторият - след неуспешен слайс от обратния удар в стремеж за нова къса. Шварцман започна да сменя темпото с топки с висока парабола, след които тормозеше с типични къси диагонали и дочака момент за завършване на разиграването - дюс. Аржентинецът сбърка непредизвикано форхенд и осигури четвърти шанс на Григор да пробие, но той отново не се справи с правия си удар в търсене на уинър по правата. Това бе 12-ата му грешка, но той блесна с комбинация от къса от бекхенд и марков минаващ удар, за достигане до пети брейк-бол. За съжаление, той също се изпари след непредизвикана от задната страна на ракетата. Двойна грешка на Шварцман осигури шеста възможност за пробив, но тя пък беше отразена с агресивна атака на мрежата след сервис и решителен форхенд по обратния му диагонал. Отново фамозна къса топка от подсечен бекхенд на Димитров го изведе до авантаж и най-накрая аржентинеца сбърка непредизвикано за край на 12-минутния гейм - 1:3.

Добра серия от агресивни форхенди на българина му позволиха да дръпне с 15-0, но после той не можа да повтори късата от подсечен бекхенд и сбърка за 15-15. Нова неточност, този път от другата страна на ракетата, доведе до 15-30, но хубаво излизане на мрежата и завършващо воле след началния удар свършиха работа за 30-30. Отново това упражнение с форхенд, този път по правата, бе подплатено със спринт напред и успешен смач. Шварцман обаче взе инициативата рано в следващото разиграване и дочака грешка от бекхенд, за да вкара и този гейм в дюс. Димитров отново реши да атакува мрежата след сервиса си и отново се поздрави с успешен форхенд за авантаж, но липса на прецизност пак се прояви впоследствие от средата на корта - топка в аут за дюс. Непредизвикана грешка от Шварцман отново донесе до предимство за българина, но за пореден път бекхенд в мрежата на Григор възстанови паритета. Първият ас по правата в полето за равенство се появи в подхдоящ момент, а форхенд-уинър по диагонала върху линията изненада съперника и сложи край на гейма - 2:3.

Гришо се постара да обърне развоя на едно от най-продължителните разигравания в срещата, но нямаше какво да стори пред отлична къса топка на съперника, когото дори сам аплодира (30-0). Слайс-бекхенд в мрежата пък направи съотношението 40-0 и аржентинецът бе изправен пред един сравнително безпроблемен гейм, на фона на досегашните размени в двубоя. Агресивен форхенд-ретур позволи на бившия номер 3 в света да атакува веднага мрежата и да завърши със смач за 40-15. Това беше единствената му точка в мача след нова неточност с предната страна на ракетата (общо 18-а в срещата досега) - 2:4.

Острите диагонали на аржентинеца отново създадоха неприятности на Гришо и той не можа да прехвърли мрежата с бекхенд за 0-15 - десетия му непредизвикано сбъркан към момента срещу само три за съперника. Хубава атака с влизане навътре в корта на Димитров и серия от форхенди бяха достатъчни за 15-15, но необяснима неточност пред празен корт с предния удар на Григор направи резултата 15-30. Филето пък се намеси решително в полза на Шварцман и му осигури два шанса за пробив. Първият бе отразен със сервис-мрежа, а вторият с ас по диагонала в полето за предимство. Стигна се до нов брейк-бол обаче след красив лоб на аржентинеца, но 18-ият поставен се справи и с него чрез форхенд-уинър по обратния диагонал. Атрактивен бекхенд-уинър покрай мрежата по правата развълнува публиката и даде авантаж на Димитров, който приключи гейма с форхенд по диагонала, провокирал грешка на съперника за 3:4.

Григор пресили форхенд по правата, докато тича, за 15-0, а после негов плитък удар веднага бе наказан с уинър с предната страна на Шварцман за 30-0. Хубав бекхенд в краката на излезлия напред съперник намали изоставането на българина на 30-15, а впоследствие съперникът му извади голям късмет с намиране на линията и завършващо воле. Двойна грешка направи съотношението 40-30, а в следващия момент филето най-после реши да помогне на Димитров и допринесе за неточност на противника му - дюс. Стигна се и до шанс за пробив след пресилен форхенд по обратния диагонал на аржентинеца, провокиран от поредния хубав слайс на Гришо. За съжаление, въпреки добре изградената атака на мрежата, бившият номер 3 в света бе разминат майсторски и трябваше да се примири с ново равенство. Григор прати в аут форхенд-ретур, а след това и бекхенд в мрежата, за да стане резултатът 3:5.

Втората двойна грешка на Димитров в мача доведе до 0-15, а след това той пресили форхенд по обратния диагонал и съвсем скоро се озова отново в неприятно положение при 15-30. Необяснимо сбъркан смач пред празен корт донесе два сетбола на противника му, като първият бе отразен с красива комбинация сервис-форхенд-уинър. За съжаление, поредица от лифтирани бекхенди завърши с грешка и Гришо предаде сета с брейк - 3:6 след 63 минути игра.

Втори сет

Шварцман продължи инерцията си в началото на следващия сет и поведе набързо с 40-0, като изглеждаше, че лети с лекота по корта. Димитров го препарира с марковия си бекхенд по правата, за да намали пасива си, но пресили следващия обратен удар - 0:1.

Поредната грешка от форхенд на Димитров по обратния диагонал - номер 27 за него в мача - бе последвана от още една за 15-30 и така отново напрежението се намести на корта при сервис-гейм на българина. Добър смач възстанови паритета при 30-30, а невърнат сервис в дясната половина - един от редките му - дори донесе предимство на Григор. Отлична комбинация от начален удар и смач приключи гейма успешно за 1:1.

Лифтиран бекхенд в аут на българина направи 15-0, а после и филето му помогна да спечели следващото разиграване, при което Шварцман опита импровизация с удар с ракета в гръб, но не сполучи - 15-15. Отново хубав минаващ бекхенд на Гришо с китково движение предизвика аплодисменти от публиката за 15-30, но неточен форхенд-ретур доведе до 30-30. Още един великолепен уинър със задната страна на ракетата на 18-ия поставен го изведе до дюс, но и аржентинецът показа класа с предния си удар за авантаж. Невърнат кик-сервис по правата в лявата половина позволи на Деиго да дръпне с 1:2.

Григор пласира неотразен начален удар по диагонала вляво за 15-15, но не намери правата с бекхенд и пак рябваше да се справя със ситуация 15-30. Още един сериочен аут от ракетата на българина подари двоен брейк-бол на Шварцман и той се възползва още от първия, този път след неуспешно воле на мрежата на Димитров - 1:3.

Аржентинецът пое отново уверено контрол върху събитията и започна да печели лесни и бързи точки след сервиса си, като Гришо не можеше да намери очертанията на корта - гейм на нула и само след 21 минути игра резултатът бе 1:4. Българинът не се ядосваше на неточностите си, както обикновено, което може би бе индикация за физически дискомфорт в дясната китка. Именно тя бе завита за този мач, а в предния срещу Чорич той си взе медицински таймаут заради нея.

Григор изглеждаше без никакъв тайминг и интензитет в действията си, като не се и подготвяше с крака добре за изпълненията си - грешка от форхенд бе последвана от грешка от бекхенд и набързо отново се стигна до 0-30. Само във втория сет досега той бе сбъркал 10 пъти, а съперникът му нито веднъж. Шварцман най-после направи една неточност за 15-30, но веднага след това Димитров пресили лесно воле на мрежата и осигури два брейк-бола на противника. Още първият бе реализиран с форхенд-ретур-уинър и аржентинецът се доближи на само един сервис-гейм от успеха във втората част.

Два поредни бекхенда в мрежата от Григор направиха съотношението 30-0, а форхенд-ретур далеч в аут осигури на Шварцман три сетбола. Още един пресилен удар с предната страна на ракетата приключи сета - 3:6, 1:6 за общо 91 минути игра.

Трети сет

Гришо започна позитивно последния сет и дори спечели на нула за първи път свой сервис-гейм в мача, само че грешките се завърнаха в следващия - форхенд в мрежата за 3-0, а Шварцман си позволи да регистрира трета двойна грешка за 30-15. Пресилен бекхенд на аржентинеца доведе до 30-30 и се чуха окуражителни реплики от страна на Димитров, който дори стигна до шанс за пробив. Още една двойна маркира моментния спад в концентрация на 15-ия поставен след перфектния за него предишен сет, а Гришо дочака неточност при продължителна размяна на форхенди, за да поведе с пробив - 2:0.

Две поредни технични и елегантни волета на Григор напомниха за атлетизма му до мрежата, но форхенд в аут от средата на корта направи 15-15. Ас по правата пък бе последван от бекхенд в мрежата за 30-30, но Шварцман допринесе за сваляне на напрежението с пресилен удар с предната страна на ракетата - 40-30. Аржентинецът извади късмет с намиране на линията и последвал странен отскок на топката, при който Димитров се озова в глуха защита и съперникът му завърши с воле за дюс.  Българинът можеше да реализира уинър от форхенд по оголената права, но сбърка със сантиметри, за да се стигне до точка за рибрейк. Тя бе отразена с провокирана грешка на противника, а след това Гришо разгърна отлична атака с форхенди и направи уинър за авантаж. Пресилен бекхенд-слайс върна равенството, но и Шварцман не бе прецизен с предния си удар, за да се стигне до ново предимство за бившия световен номер 3. Размяната на неточности продължи с такава от бекхенд на Григор, който обаче компенсира с нова атака напред и успешен смач за пореден авантаж. Отново от задната страна на ракетата топ тенисистът ни не издържа и трябваше да се примири с нов дюс, като геймът навлезе в 11-тата си минута. Воле в мрежата пък даде шанс за пробив на съперника и с пресилен форхенд по обратния диагонал паритетът бе възстановен - 2:1.

Шварцман отново бе облагодетелстван от два сбъркани форхенда от противника му, а допълни два добри сервиса, за да си вземе безпроблемно и на нула гейма за 2:2. Григор сякаш отново влезе в сериозна дупка и сгреши елементарен удар до мрежата, след като преди това бе сбъркал форхенд - 0-30. Поредицата бе удължена с двойна грешка и съответно три шанса за пробив на аржентинеца, още първият от които беше материализиран с пресилен подсечен бекхенд на българина - 2:3.

Логично Гришо се стремеше да е пределно агресивен от ретур, но форхендът му просто не намираше очертанията, като с два последователни такива удари в аут той изостана с 30-0 и бе спечелил нито една от предишните 13 точки. Най-после Димитров стигна до такава и намали на 30-15, благодарение на форхенд в мрежата на Шварцман. Бекхенд от грешната страна на основната линия доведе до 40-15, но интригата се запази след смач на българина и аплодисменти от феновете му - 40-30. Форхендът обаче отново бе ненадеждно оръжие и n-тата неточност от него бе достатъчна за 2:4.

54-ата и 55-ата грешка на Гришо (при 16 досега за противника) допринесоха за попадане в ново тежко положение и троен шанс за пробив на аржентинеца, но първият бе отразен с позабравен бекхенд-уинър по диагонала. Шварцман прибърза да отпразнува печеливш обратен удар, но се оказа, че топката е в аут, което изпари и втората брейк-точка. Третата също бе пратена в историята, след като най-после Димитров спечели размяна на бекхенди по диагоналите и дочака неточност. Аржентинецът се добра до четвърти шанс за пробив обаче след разнообразно и атрактивно разиграване, при което записа минаващ бекхенд и заслужи овации. Този път брейкът стана факт след изпратена в мрежата топка със задната страна на българина - 2:5.

58-мата непредизвикана на Григор (23 предизвикани) бе компенсирана със страхотен дълбок ретур и последвал успешен форхенд за 15-15. Форхенд-ретур на линията пък дори даде аванс на българина, но той бързо го опропасти с още едно пресилване от средата на корта. Бекхенд-уинър на Шварцман след коварен начален удар по диагонала му осигури мачбол и той го реализира с прекрасен минаващ бекхенд за крайното 3:6, 1:6, 2:6 за 1 час и 44 минути игра.

Последвайте канала ни в

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти