Мениджърът на Инстат за България разказа как работи платформата

Мениджърът на InStat за България Максим Катев бе гост на Sportal TV, където разказа подробно за платформата, а също така и за видео платформата InStat TV, която излъчи мача за рождения ден на Левски Синята приказка I срещу Синята приказка II.

“Ние сме световен лидер в спортната статистика и анализ. Имаме международни офиси в цял свят. Нашата мисия е данните, които извличаме от спортовете, да ги направим лесни за работа и разбираеми за хората, които ги използват. Основните спортове, които InStat анализира са футбол, баскетбол, хокей на лед и хандбал”, започна Катев.

“В нашата платформа InStat Scout могат да се намери информация за над 960 000 играчи от цял свят. Използва се от треньори, играчи, скаути, агенти, спортни професионалисти, журналисти, които с един клик могат да получат информация за всеки един играч. Месечно качваме 6000 мача”.

“InStat индексът е уникален параметър, който определя представянето на играча. Това е алгоритъм, който се определя от успеха на самия отбор. Действията, които играчите имат на терена. Взима се под внимание и първенството, в което играе даден играч. Всеки един параметър има даден коефициент, който се променя в зависимост от броя на действията във всеки мач. Взимат се предвид около 12-14 фактура, които са умножават по един среден индекс, събиран през годините”, обясни Катев.

“За сравнение българският шампионат се догонва с румънския шампионат по ниво. Нашият коефициент е 203, а те са 206. За топ първенствата са около 30 пункта нагоре”.

“Относно InStat TV в началото на годината започнахме проекта с Левски и Славия. Техните ръководства харесаха нашия модел и как се случват нещата в платофрмата и така започнахме да излъчваме домакинските мачове на елитните юношески групи на U15, U17 и U19. Както и някои контроли, които на Славия и Левски”

“Нашият финансов модел е открит. Той е 70 на 30, като по-голямата част са в полза на клуба. Той е абсолютно прозрачен и други отбори могат да се възползват от този модел на работа. Мачът на Синята приказка бе гледан от над 800 човека, повечето от България, но и от Австрия, Чехия, Кипър, Испания, Португалия, Великобритания, САЩ, Канада и дори в Исландия. Надявам се нашето партньорство да продължи”.

“Имаме и доста отчети, които предлагаме - статистически, аналитични, скаут и фитнес. От миналата година вече правим и лайф анализ. Действията на всички играчи се получават с около 30 секунди закъснение на самата скамейка, което е доста иновативно и в България бе направено първо от нас”, завърши Катев.

Още от БГ Футбол

Виж всички