Добромир Димитров: Завръщам се в родния си град, да играя в Хебър е удоволствие

Добромир Димитров: Завръщам се в родния си град, да играя в Хебър е удоволствие

Да участвам в Шампионска лига за мен е мечта, която ще осъществя с Хебър, споделя плеймейкърът

Националът Добромир Димитров ще носи фланелката на шампионите от Хебър (Пазарджик) през сезон 2022/2023 на първенството при мъжете - efbet Супер Волей. 197-сантиметровият разпределител се присъединява към "тигрите" след сезон с ЦСКА.

Плеймейкърът говори пред BGvolleyball.com в специално интервю, в което говори за новия си отбор, амбициите с фланелката на пазарджиклии, както и за националния отбор, с който е на лагер в момента.

Шампионът Хебър привлече национала Добромир Димитров
Шампионът Хебър привлече национала Добромир Димитров

Ще играеш за Хебър през новия сезон. Разкажи как се случи трансфера.

Бяхме приключили с ЦСКА, понеже рано отпаднахме. Сравнително рано се случиха нещата, бързо се разбрахме. Президентът на клуба Александър Иванов е коректен и намерихме общ език, което доведе до общи виждания. Така се случи всичко.

Кой беше ключовият фактор за избора ти?

Няколко бяха ключовите фактори - един от най-големите може би е, че не съм играл в родния ми град от много години. Може би, откакто съм излязъл като юноша. От друга гледна точка - за семейството ми ще е доста по-удобно да сме при родителите ни, да успеят да си видят внуците, както се казва. Не на последно място - отборът е доста силен, ще се играе Шампионска лига, което на мен ми е мечта. Това е единственият турнир, в който не съм участвал до момента.

Фактът, че ще работиш с име като Камило Плачи, оказа ли влияние върху решението ти?

Определено да. Работили сме заедно и в националния отбор, сега на клубно ниво, при положение, че знам треньор от какъв ранг е - това носи само позитиви и прави едно такова решение още по-лесно.

Какви са спомените ти от тогава?

Работи се доста здраво (смее се) на първо място. Изключителен треньор, набляга на индивидуалната работа - с всеки състезател. Изискванията са доста големи, но мисля, че това е начинът, по който всеки един състезател трябва да израства.

С част от новите ти съотборници сте играли рамо до рамо в националния отбор. Как се чувстваш отново да бъдеш заедно с тях?

Чувството е много хубаво, защото нивото на волейбола е различно в последните няколко години. В последно време бях на малко по-ниско ниво и имах вътрешното желание да се върна на по-високо такова. Волейболът е по-различен, още по-интересен става, и когато си с хора около теб, които знаят какво трябва да вършат. Не са толкова млади, опитът помага много и играта отива на друго ниво.

Амбициите ти с Хебър?

Да се спечели абсолютно всичко, черешката на тортата ще бъде Шампионската лига. Не знам дали ще успеем директно да влезем в груповата фаза, защото има такъв вариант, или ще почнем от квалификациите. Едно добро класиране ще е перфектен завършек.

В отбора се завръща и Иван Латунов, с който последно бяхте в ЦСКА. Споделял ли е опит от там с теб?

Не сме говорили в детайли. Имам общи впечатления, от това, което е споделял. Тепърва ще видим как ще стоят нещата.

Имаше ли оферти от други отбори в България и чужбина?

От България конкретна оферта не съм имал, имаше някакви запитвания. Но от чужбина имах, даже не беше от много далеч предложението - имах колебание, мислих, но навлязох по-детайлни разговори с президента на Хебър. Решихме че, това ще е най-доброто за нашето семейство - с две малки деца е трудно в чужбина.

Имаш богата кариера, вече смяташ ли се за достатъчно опитен?

Съставът ни е подмладен, аз имам доста прекарано време в отбора, но винаги има какво да се научи. Имаме нов треньор, с който се познаваме от доста време. Работил съм с него и преди. Мисля, че влияе доста позитивно на младите момчета, както и на мен покрай тях. Откривам някои новости, защото има разлика в поколенията. Доста добре се получават нещата, има изключително голям заряд - и емоционален, и желание за развитие и постигане на нови цели. Не се гледат нещата само за това лято, а малко повече в перспектива - ако успеем да изпълним целите си, надявам се този проект да продължи дълго.

Как смяташ, че ще се отрази подмладяването на състава на представянето ни?

При всички положение няма да ни е лесно. Не мога да правя прогнози, защото хората в България много лесно се разочароват - свикнали са отборът да побеждава, много от тях не разбират през какъв етап минаваме. Целите ни са високи, тези, които са дадени официално пред медиите. Със сигурност ще има много трудности. Ако публиката харесва нашия спорт, надявам се, че ще има търпението и подкрепата, която да ни даде в тежък период. Отборът има изключително голямо желание за победа, но това минава през много трудности. Нужен е и характер, смятам, че го имаме - имаме и мотивацията. Просто ще имаме нужда и от публиката, защото тя е важен фактор за спорта.

Ще бъдем без Цецо Соколов и Тодор Скримов в Лигата на нациите. Как определяш шансовете на тима?

Шансове винаги имаме. Всичко си зависи и от нашата игра, от тренировъчния процес, през който преминаваме, и се опитваме да завършим облика на отбора. Със сигурност ще повлияе, че няма да ги има тях двамата, но това е момент, в който момчетата на техните постове да докажат на какво са способни. Те също са играли в чужбина, ще имат един подиум, на който да покажат възможностите си. Мисля, че има повече плюсове, отколкото минуси в тези ситуации. И Цецо, и Тошко имаха доста натоварени сезони - и двамата имат нужда от почивка.

Смяташ ли, че при това положение са изпълними поставените цели - влизане в топ 6 на Лигата на нациите и топ 8 на световното?

Възможно е, но никой конкретно не може да каже. Тепърва ще видим отборите с какви състави ще излязат по турнирите. Ако успеем да си вземем своето, всичко е възможно. Другите отбори са значително по-опитни от нас, няма какво да си кривим душата. Ако даваме максимума от себе си, а аз съм сигурен, че ще го направим, ще бъдем близо до целта, дори и да не я изпълним.

Знаем, че с възрастта разпределителите стават все по-добри. Какво е твоето мнение?

Със сигурност е така. Откриваш доста нови неща и от психологическа гледна точка - как да подхождаш към съотборниците си, а не само чисто игрово и технически, специфично е. Всеки състезател е индивидуалност - при всеки е различно, както е в треньорската професия. Не към всеки подхождаш еднакво, но със сигурност си важи в пълен смисъл казаното.

Какво искаш да постигнеш в кариерата си в следващите години?

Желанието ми е да играя на добро ниво, да ми носи радост играта. Да не губим желание за спорта, защото в дадени моменти отборите в България имат изключителни трудности, във всеки аспект. Надявам се това да се случва в бъдеще, и не само аз, а и останалите ми колеги в България да успеят да вземат позитивните емоции в нашия спорт и да се раздават на максимум. Това е единственият начин този спорт да продължава да се развива. В личен план искам просто да съм сред семейството си и да играя на добро ниво, колкото може по-дълго.

Какво ще пожелаеш на феновете?

Да идват да ни гледат, да имат повече търпение към нас, защото в тези времена, в които сме, спортът може много да помогне - и психологически, и за развитието на децата ни. Затова се надявам ние да им дадем добър пример и след това и те да ни подкрепят в залите.

Гледайте най-вълнуващите волейболни двубои от Лигата на Нациите (мъже и жени), на живо, в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички