Над 400 души ще се включат във Велообиколката на Северозапада тази събота

Над 400 души ще се включат във Велообиколката на Северозапада тази събота

На 28 май (събота) ще се проведе второто издание на Велообиколката на Северозапада. За шосейния велопоход вече са се записали над 400 начинаещи и професионални колоездачи. Те ще стартират от Чипровци и ще преминат край някои от емблематичните забележителности на района – Белоградчишките скали и крепостта „Калето“, биосферен резерват „Чупрене“, часовниковата кула в град Чупрене, Чипровския манастир и други.

Основна цел на организаторите от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“ е да популяризират колоезденето и активния екологичен туризъм в региона.

„Бихме искали да дадем повод на повече хора да опознаят тази част от България. Северозападът е един от най-красивите, но и най-слабо познати райони на страната, който в същото време се оказва изключително подходящ за шосейно колоездене“, разказва един от основните организатори на събитието – Еленко Еленков.

„Този район е от най-бедните в България, но откъм природа се оказва изключително богат. Белоградчишките скали сa невероятно място, край което да минеш с колело, а автомобилният трафик в района е много слаб, повечето пътища за подходящи за шосейно колоездене и се кара спокойно“, допълва Галин Генчев, който заедно със Симеон Желев се класира на първо място в дългата дистанция през миналата година.

Началото на втората колоездачна обиколка на Северозапада ще бъде дадено в 9 часа сутринта в събота от централния площад на Чипровци. Първи ще стартират участниците в най-дългата дистанция – 138 км, последвани в 11 ч. от колоездещите на 105, 75 и 45 километра. Финалът ще е в село Митровци, където колоездачите ще попаднат в автентичната атмосфера на местния събор с духова музика, скара и бира. За всеки успешно финиширал са предвидени медал, студено Ломско пиво и други подаръци. Церемонията по награждаването ще започне в 18 часа, като организаторите са предвидили атрактивен награден фонд, който включва бутикови домашно приготвени вино и ракия от района.

За да насърчат повече хора да опознаят района, организаторите със съдействието на общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана са осигурили възможност за участниците да посетят някои от местните забележителности безплатно. Всеки, който представи състезателния си номер, ще има свободен достъп до една от най-запазените и красиви крепости в България – изградената през ІІІ век от н.е. "Калето" в Белоградчик. Вплетената в Белоградчишките скали крепост е музей на открито и паметник на културата от национално значение. В дните между 27-и и 29-и май ще бъде осигурен свободен достъп и безплатна беседа и в историческия музей в Чипровци. Посетителите ще могат да се запознаят с развитието и постиженията на трите чипровски школи: Книжовната, Златарската и Килимарската.

„Очакваме на 28 май обичайно празните пътища на Северозапада да се изпълнят с колоездачи и най-бедният регион на Европейския съюз да се оживи поне за уикенд. По-голямата ни цел е хората да започнат да се връщат по тези места и да ги опознават по един активен и екологичен начин, какъвто е колоезденето. Така ще можем да помогнем и на местната икономика да се развива“, добавя Еленко Еленков.

Събитието се организира като част от проект, финансиран от фондация „Америка за България“ за подпомагане на туризма в Северозапада. Партньори на втория Велопоход са общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана.

Регистрацията продължава до изчерпване на квотите на уебсайта на събитието https://northwest.bg/.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти