Мартин Атанасов: Идол ми е Матей Казийски

Волейболният национал Мартин Атанасов гостува в предаването „Код Спорт“ по RING. 

Именно посрещачът е най-опитният състезател на „лъвовете“ за предстоящата Лига на нациите. Той изпрати успешен сезон на клубно равнище, като за втори пореден сезон ликува с титлата на Турция със своя „Зираатбанк“ (Анкара). 

С изявите си Атанасов заслужи приза за най-добър посрещач във финалната серия и попадна в идеалния тим на първенството. Предлагаме акценти от интервюто:

Мартин Атанасов и Зираатбанк с втора поредна титла на Турция 🏐🏆
Мартин Атанасов и Зираатбанк с втора поредна титла на Турция 🏐🏆

- Вместо Професора Силвано Пранди, сега треньор на националния отбор е Николай Желязков. Какви са впечатленията ти от него? Имал ли си контакти преди да застане начело на България?

- Запознахме се още преди няколко години с Ники. Много готин човек и един изключителен професионалист като треньор. Още от миналата година, когато беше помощник на Професора Силвано, го опознах. Наистина ми допада с какви виждания е към волейбола и с начина на трениране. Според мен ще бъде един успешен национален селекционер.

България би без проблеми Испания и във втората контрола във Вършец 🏐
България би без проблеми Испания и във втората контрола във Вършец 🏐

- Тимът ни е подмладен, а ти се явяваш като най-опитния на поста посрещач. Как възприемаш тази отговорност?

- Да, звучи странно, нали? На 25 години, а най-опитният. За мен е удоволствие, разбира се. С каквото мога ще помагам на по-младите, понеже наистина тази година има много млади момчета, много нови момчета. Мога да помогна с каквото и да е, защото все пак имам някакъв опит вече, както и с националната фланелка.

- Допадат ли ти условията, планът на федерацията, бонусите?

- Аз не съм много претенциозен. Засега всичко ни е добре, всичко ни е уредено. Разбира се, всеки си има различни виждания. Може би аз мисля по един начин, ако питате някой друг играч, ще мисли по друг начин. Всеки е с различно мнение. Лично за мен има неща, които трябва да се подобрят или да се променят, но не мога да се оплача. Както виждате, сме на едно много хубаво място на подготовка във Вършец. Спокойно, на чист въздух, много хубава нова зала. Условията ни са добри. Добри контроли. Пропуснах първите две, понеже почивах десет дни и бях на една тренировка. Мисля, че заслужено си взех някаква почивка. Но за следващата седмица за контролите с Италия и със Словения се надявам всичко да е наред и ще съм на линия.

- Идоли във волейбола и въобще в спорта?

- Във волейбола още от малък идол ми е Матей Казийски, разбира се. Голям фен съм и на Османи Хуанторена. В спорта Лионел Меси, Федерер и Леброн Джеймс са ми идоли още от малък.

- Предстои дълго волейболно лято – Лига на нациите, световно първенство. Как определяш шансовете на нашия отбор?

- Не искам да давам никакви прогнози, понеже липсват много играчи и сме нов отбор. Отскоро съм тук и не мога да кажа какви са ми очакванията. Трябва ми малко време да преценя как върви отборът като подготовка, да се видят всички нови играчи, всички нови момчета. Важното е да направим един хубав колектив. Събрахме се много млади момчета. През последните години винаги е имало разлика във възрастта – много опитни и много млади. Сега пък сме общо взето почти само много млади.

- Какво искаш още в кариерата си, за да кажеш накрая „Успях“?

- Имам много поставени цели. Изключително много. Имам една мечта – да спечеля медал с националния отбор, дали ще е на европейско, на световно или на олимпиада. Също така друга мечта ми е да играя на олимпийски игри. Мисля, че на всеки един състезател, както и професионален спортист това му е цел и мечта. В момента, в който спечеля медал с националния отбор, ще съм изключително доволен и бих казал така – една успешна кариера! Надявам се да е в скоро време.

Гледайте най-вълнуващите волейболни двубои от Лигата на Нациите (мъже и жени), на живо, в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички